Linkovi

Condoleezza Rice: Direktni razgovori sa Iranom i Sirijom nisu u planu


Američka državna tajnica, Condoleezza Rice kaže da američka administracija nije uopće uzela u obzir direktni razgovore sa Iranom i Sirijom na stabilizovanju Iraka.

Washington je optužio Teheran i Damascus da destabiliziaraju Irak pružajući pomoć anti-američkim pobunjenicima i rivalskim sektaškim naoružanim grupama.

U intervjuu za Francusku agenciju vijesti, Rice takodjer kaže da Washngton neće praviti kompromis oko podrške umjerenoj vladi Libana u zamjenu za pomoć Irana i Sirije u drugim oblastima, kao što je Irak.

Gospodja Rice kaže da svijet neće nikada prihvatiti da Sirija ponovo uspostavi kontrolu Libana. Ona je optužila Damascus da je u zavjeri sa ekstremnim snagama u Libanu kako bi oborili vladu libanskog premijera Fuada Siniore.

Upitana da li žali zbog rata u Iraku, Rice je odgovorila da je ”veoma ponosna“ svojom ulogom u oslobadjanju iračana od diktature Saddama Husseina 2003. godine.

Rice je bila savjetnik predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost tokom planiranja i invazije Iraka koju su predvodile američke snage. Ona je imenovana za državnog sekretara u januaru 2005. godine.

Gospodja Rice kaže da osjeća ”ličnu odgovornost“ za tekući val sektaškog nasilja u Iraku, koje je opisla kao ”veoma loše“ i ”teško prihvatljivo“

Medjutim, ona je takodjer rekla da ima odgovornost prema iračkom narodu dok oni nastoje izgraditi novo društvo na ruševinama diktatorske vlasti Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG