Linkovi

Pinoche i nakon smrti ostaje kontroverzni lider Čilea


Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet je umro u 81 godini života. Mnogo godina je već bolestan, a prošle nedjelje je imao i srčani udar. Augusto Pinochet je bio na čelu vojne diktature u Čileu od 1973. do 1990.,u čijem je tijeku više od tri hiljade ljudi nestalo ili ubijeno. Pinochet je optužen za te zločine. Osvrt na život Augusta Pinocheta pripermio novinara Glasa Amerike Barry Unger.

Augusto Pinochet je rodjen 25 novembra 1915. godine u mjestu Valparaiso, Chile. Uzdigao se do visokog položaja u čileanskoj vojsci, i proglašen je vrhovnim zapovjednikom u augustu 1973. od strane Salvadora Allendea, tadašnjeg socijalističkog predsjednika Čilea. Nekoliko nedjelja poslije toga je Pinochet vojsku podigao na krvavi puč i zbacio Allendea.
Nakon toga je konsolidirao vlast s vojskom u fokusu, i zabranio političke stranke i radničke sindikate. Istovremeno je institucionalizirao brojne reforme u korist slobodnog tržišta, kako bi smanjio ulogu vlade u ekonomiji.

General Pinochet je željeznom rukom vladao od 1973. do 1990. U ovom vremenu je više od tri hiljade ljudi, uglavnom ljevičara, nestalo ili ubijeno iz političkih razloga. Na hiljade drugih je mučeno, i bilo prisiljeno na bijeg.

General Pinochet je sišao s predsjedničkog položaja 1990., ali je ostao na čelu vojske još nekoliko godina. 1998. nakon umirovljenja, uhapšen je u Londonu na osnovu potjernice koju je izdao jedan španjolski sudac, tražeći njegovu ekstradiciju zbog zločina protiv čovječnosti. Britanija ga je medjutim vratila u Čile 2000-te, na osnovu slaboga zdravlja. Od tada je nekoliko puta hapšen za razne zločine za koje se navodi da ih je počinio tijekom svoje vladavine, i stavljen je u kućni pritvor.

Godinama nakon što je sišao s vlasti, Pinochet je odbijao priznati ikakvu krivicu za navode o zločinima počinjenim tijekom njegove vladavine.

I u intervjuu iz 2003.te, negira svaku odgovornost:

Augusto Pinochet: Ne žalim ni za čim. Nisam nikoga ubio. Nisam naredio ničije ubojstvo. Po meni je to grijeh - ja sam prvo kršćanin, a onda sve drugo.

Medjutim, u novembru 2006., na svoj 91. rodjendan, je general Pinochet uputio javnosti pismeno saopćenje u kojem je prihvatio političku odgovornost za sve što se dogodilo tijekom njegove vladavine.

Augusto Pinochet i dalje predstavlja kontroverznu figuru u Čile-u, gdje ga neki vide kao spasitelja od marksista, i čovjeka čije su ekonomske reforme stvorile od Čilea modernu zemlju. Drugi, medjutim, ga smatraju brutalnim diktatorom, odgovornim za smrt hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG