Linkovi

Ne odustajte od prepisanih ljekova


Što smo stariji, čini se da nas većina konzumira veću količinu lijekova da bismo ostali zdravi. Izgleda da je i pored dobrog pamćenja za pravilnu upotrebu i konzumiranje lijekova potrebno mnogo više. Kako izviještava Melinda Smith, takodjer je potrebna dobra organizacija i poštivanje preporuka ljekara.

Kada je bivši predsjednik Bill Clinton napustio predsjedničku duznost, on je prekinuo sa uzimanjem lijeka statin za snižavanje holesterola. Doktor Richard Stein iz američkog Udruženja za srčana oboljenja smatra da je to bila greška:

”Kada prestanete da uzimate ove lijekove vi za 30 do 40 procenata povećavate šanse da imate srčani napad.“

Operacija četvorostrukog bajpasa okrila je gotovo potpunu blokadu u nekim od arterija gospodina Clintona. Lijek statin pomaže da se smanji opasnost od srčanih napada.

Prestanak uzimanja lijeka poput statina je uobičajena greška. Istraživanje u Nizozemskoj provedeno među gotovo 60-hiljada ljudi je pokazalo da su gotovo polovina od onih koji uzimaju lijek statin u periodu od dvije godine prestali da ga uzimaju. Samo jedna trećina pacijenata je ovaj lijek koristila neprekidno. Neki od razloga su mogli biti da je cijena lijeka možda previsoka ili su patili od neuobičajnih popratnih posljedica. Ali, prema riječima ljekara Richarda Steina, mnogo jednostavniji razlog je
što pacijenti nisu primijetili razliku u tome kako su se osjećali.

”Mi smo dobri kod uzimanja lijeka za upalu grla ili kašalj jer imamo simptome. Mi smo grozni kod uzimanja lijekova za visok holesterol.

Stariji pacijeni često moraju uzimati više od jednoga lijeka svakoga dana. Eksperimentalni program u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingon D.C.-u je pokazao da kada su starijim ljudima bili dati prepisani pojedinačni paketi lijekova, oni su bili daleko uspješniji u ispunjavanju ljekarskih preporuka.

Dokor Allen Taylor je objasnio: Tokom istraživanja smo ustanovili da se pridržavanje redovitog uzimanja lijekova pospješilo sa 61 posto pacijenata na 96 procenata.

Jedan primjer: većina starijih pacijenata u Walter Reedu koji su uzimali statin, su otkrili da se njihov krvni pritisak i nivo holesterola popravio kada su neprekidno uzimali lijekove. To je lekcija koju je čak i bivši američki predsjednik morao da nauči.

XS
SM
MD
LG