Linkovi

Bush nastavlja konsultacije o novoj stragiji u Iraku


Američki predsjednik George Bush, nastavlja intenzivne konsultacije tražeći novi put napretka u Iraku. U medjuvremenu je irački predsjednik Jalal Talebani oštro kritikovao preporuke kongresnog panela za Irak.

Iraq je ovih dana ključna, ako ne i jedina tema za američkog predsjednika. Njegovi dani su ispunjeni sastancima fokusiranim na novu strategiju u Iraku.

Nakon razgovora u State Departmentu, u kojima su, uz ostale zvaničnike, učestvovali podpredsjednik Dick Cheney i državna tajnica Condoleezza Rice – predsjednik Bush je rekao da će razmotriti sve preporuke iz raličitih izvora prije nego saopći svoju odluku o promjeni politike u Iraku.

Danas se predsjednik Bush u Bijeloj kući sastaje i sa nevladinim ekspertima, medju kojima su tri umirovljena generala Wayne Downing, Jack Keane i Barry McCaffrey.

Mnogi od tih susreta, po mišljenju Davida Gergena, bivšeg savjetnika predsjednika Clintona, nisu ozbiljni dogovori, ali daju utisak da predsjednik sluša i druge prije nego donese vlastitu odluku.

U isto vrijeme Fareed Zakaria iz magazina Newsweek Inetranational, predvidja da će Administracija predsjednika Busha predstaviti nešto što će biti kontra strategija izvještaju Baker-Hamilton.

Medjutim, predsjednik je pod pritiskom da reaguje brzo.

Paula Wolfowitza, jednog od arhitekata rata u Iraku, koji je sada na čelu Svjetske banke, tokom jučerašnjeg govora ometali su demonstranti.

68 posto amerikanaca misle da Sjedinjene Države gube u Iraku, dok u isto vrijeme samo 39 posto njih podržavaju preporuke Baker-Hamiltonove komisije.

Preporukama kongresne grupe za Irak usprotivio se i predsjednik Iraka, Jalal Talabani, koji kaže da one sadrže veoma opasne dijelove koji potkopavaju suverenitet i Ustav Iraka.

XS
SM
MD
LG