Linkovi

Slučaj Litvinenko - Konfliktni izvještaji o ispitivanju ključnog svjedoka


Ruski mediji objavljuju konfliktne izvještaje glede ispitivanja drugog ključnog svjedoka u slučaju smrti trovanjem bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinenka.

Ruska državna medijska kuća, Ria Novosti, je objavila da su tužitlji, u prisistvu eksperata, počeli ispitivanje bivšeg ruskog špijuna Andrei-a Lugovoi-a. Medjutim, privatna novinska agencija Interfax javlja da Lugovoi prima terapiju protiv trovanja radijaciom, i da je radi toga njegovo ispitivanje odgodjeno do subote.

Ruska policija je otvorila istagu smrti trovanjem bivšeg agenta KGB-a Alexandera Litvinenka, dok tužitelji u Moskvi dodaju da žele proširiti istragu i na ono što oni nazivaju pokušajem da se ubije i ruski biznismen Dimitri Kovtun. Oni kažu da se gospodin Kovtun sreo s Litvinenkom isti dan na koji se bivši ruski špijun teško razbolio.

Alexander Litvinenko je umro prije tri nedjelje od onog što britanske vlasti nazivaju smrtonosnom dozom radioaktivne supstance polonijum 210.

Neposredno prije smrti je ovaj bivši agent KGB-a optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za pokušaj svog ubojstva. Zvanični Kremlj negira svaku povezanost s smrću Litvinenka.

XS
SM
MD
LG