Linkovi

Bush spreman za novi pristup


Dan nakon što je kongresna Studijska grupa za Irak zaključila da je dosadašnja strategija predsjednika Busha u Iraku doživjela neuspjeh i predložila 79 promjena, Irak je danas bio ključna tema razgovora američkog predsjednika Busha i britanskog premijera Tony Blaira u Bijeloj kući u Washingtonu.

Američki predsjednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom, rekao da je sadašnje nasilje u Iraku uznemirujuće i da je to, kako se izrazio, loše za Irak. Predsjednik Bush je dodao da ekstremisti iz inostranstva doprinose nasilju. Studijska grupa je u juče objelodanjenom izveštaju preporučila i aktiviranje iračkih susjeda Sirije i Irana. Medjutim, predsednik Bush je danas rekao da Teheran, ukoliko hoće da razgovara sa Sjedinjenim Državama, prvo treba da suspenduje obogaćivanje uranijuma. Američki predsjednik je saopštio da će prije nego donese bilo kakvu odluku, razmotriti i preporuke koje treba da mu dostave Ministarstvo odbrane i State Department. Premijer Blair je rekao da je izvještaj snažan korak naprijed za Irak. A posljedice neuspjeha bi bile prevelike, dodao je Blair. Predsednik Bush je na kraju objavio da Tony Blair uskoro putuje u Srednji istok gdje će se sastati sa izraelskim i palestinskim predstavnicima.

Šta je slijedeće?

To je veliko pitanje koje se našlo pred predsjednikom Bushom i britanskim premijerom Blairom tokom današnjeg susreta u Bijeloj kući.

Dianne Feinstein, Senatorica:
Predsjednik se susreo sa najkritičnijim testom za njegovu administraciju: hoće li biti otvoren za promjene, ne samo u taktici, nego u fundamentalnoj strategiji, ili će nasatviti svoje stajalište ostajanja na kursu.

Studijska grupa za Irak je zaključila da predsjednik ne može ostati na kursu bez užasnih posljedica.

Lee Hamilton, supresjedatelj Grupe za Irak:
Situacija u Iraku je teška i dalje se pogoršava. Nasilje se povećava po broju i žrtvama. Napadi na američke snage i broj američkih žrtava alarmantno raste. Narod u Iraku je izložen ogromnim patnjama.

Iz administracije kažu da je predsjednik primio poruku.

Tony Snow, glasnogovornik Bijele kuće:
Broj jedan – ostajanje na kursu nije politika i kao što znate predsjednik to govori već mjesecima.

Predsjednik Bush je izvještaj Studijske grupe za Irak nazvao veoma interesantnim. Zakonski, on nema obavezu da sljedi njihove preporuke, i kako je rekao razmotriće i odvojene studije koje su proveli Pentagon, State department i Savjet za nacionalnu sigurnost.

Bushov najbliži suradnik u ratu u Iraku, Tony Blair je već najavio znatno smanjivanje britanskih vojnika u Iraku do kraja sljedeće godine, i veoma je vjerovatno da je danas vršio dodatni pritisak na predsjendika Busha, kaže bivši savjetnik Bijele kuće, David Gergen:

<Danas je Blair mogao iskoristiti nalaze Studijske grupe za Irak kako bi kazao Bushu – Hajde da radimo ono za što sam se ja uvijek zalagao, hajde da razgovaramo sa Iranom i Sirijom i reorganiziramo mirovne pregovore izmedju Palestinaca i Izraela.>

XS
SM
MD
LG