Linkovi

Objavljen izvjestaj Iracke Grupe


Dvostranačka grupa koja proučava napredovanje američke misije u Iraku je danas javnosti predočila dugo očekivani izvještaj u kojem su iznijete strateške preporuke o načinu stabiliziranja situacije u Iraku.Izvještaj novinara Glasa Amerike Petera Fedynskog:

LEE HAMILTON

Situacija u Iraku je teška i pogoršava se.

JAMES BAKER

Dame i gospodo, ne postoji magična formula koja bi riješila probleme u Iraku.

Ovo su izravni komentari kopredsjedavajućih Iračke studijske grupe, bivšeg kongresmena Lee Hamiltona,Demokrate i bivšeg američkog državnog sekretara Jamesa Bakera, Republikanca.U izvještaju kojeg je načinio panel koji sačinjava 10 članova se iznosi 79 preporuka kako bi se stabilizirao Irak. Prva preporuka - nova , hitna diplomatska inicijativa koja uključuje razogovore sa Sirijom i Iranom. Posljednja- omogućavanje dodatne podrške iračkoj obavještajnoj službi u borbi protiv terorizma.U međuvremenu, panel preporučuje korake ka iračkom nacionalnom pomirenju, obučavanju i opremanju iračkih snaga sigurnosti, razvoj naftnog sektora u Iraku i prevazilaženje glavnih problema u pravosudnom sistemu kako bi se uhvatili u koštac sa kriminalom i korupcijom.Kongresmen Lee Hamilton:

Ukoliko iračka vlada ne učini značajan napredak kako bi došlo do prekretnice, Sjedinjene Države bi trebale smanjiti političku, vojnu i ekonomsku podršku iračkoj vladi.

Panel američkoj vojsci preporučuje promjene,tako da im prvenstvena misija bude podrška iračkim snagama, a ne borbe. Sve one trupe koje nisu potrebne u svrhu zaštite trebale bi se vratiti iz Iraka u prva tri mjeseca 2008 godine.U isto vrijeme je gospodin Baker upozorio da bi prenagljeno povlačenje mogo biti pozivnica za širi rat u regionu.

James Baker:

Zbog toga što su veći irački gradovi naseljeni različitim grupama koje ratuju, neorganizovani prijelaz ovlasti bi vjerovatno rezultirao humanitarnom katastrofom ili građanskim ratom širih razmjera.

Iračka grupa je ovaj izvještaj predočila predsjedniku Bushu u Bijeloj kući još jutro, e evo njegovog prvog komentara:

Iako se oni neće složiti sa svakim našim prijedlogom, a ni mi se vjerovatno nećemo složiti sa svakim njihovim prijedlogom, ovo je u svakom slučaju mogućnost da se sastanemo i zajednički radimo na ovom značajnom pitanju.

Iz Bijele kuće saopćavaju da ovaj izvještaj ne predstavlja odbijanje politike u Iraku koju vodi predsjednik Bush, premda je buduća predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa , Nensi Pelosi , kazala da se upravo radi o tome. Međutim, ona je takodjer dodala:

Nadam se da će današnja inicijativa potaći predsjednika, da krene ,ako ne prihvati konkretne preporuke,a ostaje da se vidi da li bi sve one i trebale biti prihvaćene, u dvostranačku suradnju i iznađe načine poboljšanja u Iraku.

Bivši sekretar Baker je kazao da su članovi panela bili zadovoljni kada je predsjendik Bush kazao da izvještaj Amerikancima pruža priliku da sagledaju rješenje problema u Iraku. Gospodin Baker kaže da ukoliko ova vrsta odnosa prevlada, može doći do dvostranačkog rješenja iračkog problema.

XS
SM
MD
LG