Linkovi

Kontraceptivne pilule za muškarce


S obilježavanjem svjetskog dana borbe protiv AIDS-a prošle sedmice, fokus je još jednom stavljen na važnu ulogu koju kondomi imaju u sprječavanju ove bolesti koja se prenosi seksualnim putem. Novinarka Glasa Amerike Melinda Smith nam predstavlja jednu novu vrstu kontracepcije, za muškarce.

Britanski naučnici rade na razvoju kontraceptivne pilule za muškarce, koja je kombinacija dva lijeka koja se već nalaze na tržištu--jedan protiv visokog krvnog pritiska, drugi za liječenje šizofrenije. Iako novi lijek nije testiran na ljudima, laboratorijski testovi na muškom tkivu pokazuju da bi on mogao blokirati spermatozoide tokom seksualne aktivnosti. Jedna od žena kaže da podržava ovu ideju:

Mislim da je kontracepcija za muškarce odlična ideja. Ne volim da je fokus stlno na nama, kaže ona.

Doktor David Katz iz medicinske škole univerziteta Yale kaže da je skeptičan kada je u pitanju ovaj lijek: Kao prvo, sami tretmani možda ne bi bili 100% efektni kod svih muškaraca. Kao drugo, muškarci nisu potpuno pouzdani. Ako zaboravite uzeti pilulu, onda očigledno da ne može djelovati,kaže doktor Katz.

Pilula međutim neće biti na tržištu za najmanje 4-5 godina. Istovremeno, trenutne metode kontracepcije su zaslužne za najmanji procenat trudnoća među tinejdžerkama u Sjedinjenim državama posljednjih godina.

One koje ostanu u drugom stanju, možda će željeti da se podvrgnu testu nazvanom amniocenteza, koja se obično koristi u drugom tromjesečju trudnoće kako bi se utvrdilo da li beba možda ima određene nepravilnosti. Godinama se vjerovalo da je rizik oštećenja bebe tokom ovakvogtesta bio jedan u gotovo 200. Sada, istraživanja pokazuju da je rizik još manji, jedan u hiljadu i 600 slučajeva. Stručnjaci navode da je rizik smanjen zbog napredovanja u tehnologiji.

XS
SM
MD
LG