Linkovi

Brusnica spriječava mnoge bolesti


Mnoge žene piju sok od brusnica kako bi spriječile infekcije mokraćnih kanala. Sada međutim postoji naučni dokaz da brusnice mogu pomoći spriječavanju čitavog niza bolesti. Prilog Carol Pearson.

Brusnice su voće američkih Indijanaca koje raste u močvarnom području. Bobice su tamno crvene boje. One se beru u jesen, a u američkim prodavnicama se mogu naći u novembru i decembru. Malo crveno voće je bogato prehrambenim vlaknima, nema kalorija, i prepuno je vitamina C. Brusnice također sadržavaju vitamine A i B, kalcijum, fosfor i željezo. U posljednje vrijeme, naučnici su pronašli da brusnice nisu samo dobre, već da su njeni pozitivni efekti na zdravlje zapanjujući.

Amy Howell je naučnica na univerzitetuRutgers, koja je pronašla izvanredne stvari vezane za brusnice.

One imaju antioksidantsku aktivnost, a također spriječavaju bakterije da se zadržavaju u organizmu, što ostalo voće i povrće ne čini, kaže ona.

Antioksidanti štite ćelije od oštećenja, a evo šta sve brusnice mogu učiniti: smanjiti loš i povećati dobar holesterol, smanjiti rizik od srčanih bolesti, spriječiti infekcije mokračnih kanala.

Američka Fondacija za bolesti bubrega preporučuje da se pije 300 mililitara soka od brusnica dnevno kako bi se spriječile infekcije mokračnih kanala. Tanini u brusnicama mijenjaju e-coli bakteriju koja dovodi do infkecija mokračnih kanala i još niza drugih bolesti. Brusnice također pomažu u borbi protiv čireva i raka stomaka, čak sprječavaju i kvar zuba. Sastojak koji se nalazi u brusnicama sprječava stvaranje naslaga na zubima. Naučnici rade na stvaranju tečnosti za ispiranje usta koja upravo sadrži taj sastojak. Naučnici također istražuju brusnice kao moguće moćne anti-bakterijske agense.

XS
SM
MD
LG