Linkovi

Sjedinjene Države ne pobjedjuju u Iraku


Robert Gates, kojeg je predsjednik Bush nominirao za novog ministra odbrane danas je pred senatskim komitetom rekao da Sjedinjene Države ne pobjedjuju u ratu u Iraku. Gospodin Gates je, Senatskom komitetu za oružane snage, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju, rekao da je sadašnja situacija u Iraku neprihvataljiva i da je otvoren za nove ideje.

Dosadašnji predsjednik Komiteta, senator John Warner je podržao nomainaciju ističući da je Gates imao uglednu karijeru služeći naciji.

Senator Carl Levin, Demokrata koji će u januaru biti novi predsjednik Komiteta, je rekao da će se Gates susresti, kako je on to nazvao, sa ogromnim izazovima radeći sa propalom politikom, i pogrešno odabranim prioritetima tokom proteklih nekoliko godina. Lavin je rekao da će se uz Irak, Gates susresti sa izazovima koje predstavljaju Iran, Sjeverna Koreja i ponovnim pojavljivanjem Talebana u Afganistanu.

Jutros je Gates imao doručak sa predsjednikom Bushom u Bijeloj kući. Predsjednik je zatražio brzu potvrdu njegove nominacije.

Gospodin Bush je Gatesa nominirao kao nasljednika Donalda Rumsfelda nakon prošlomjesečne prevladavajuće pobjede Demokratske partije na izborima za Kongres.

Rumsfeld je kritiziran zbog politike koju je provodio u Iraku. Prije nominacije Gates je bio član kongresnog panela, nazvanog Studijska Grupa za Irak koja istražuje novu strategiju u Iraku.

63-tro godišnji Gates je imao dugu karijeru u Centralnoj obavještajnoj agenciji - CIA. U vrijeme Busha starijeg služio je kao direktor CIA.

XS
SM
MD
LG