Linkovi

Stalna baza na mjesecu 2024


Stalna baza na mjesecu. Iz američke agencije za istraživanje svemira – NASA, saopćili su da do 2024. godine planiraju uspostaviti stalnu bazu na Mjesecu.

Mjesec je pomalo bio zaboravljen nakon misija Apola 1960-tih i prvog spuštanja čovjeka na njegovu površinu. Što se Amerike tiče to je trajalo sve do nesreće svemirskog shuttla Columbija 2004. godine u kojoj je poginulo 7 astronauta. Tada je predsjednik Bush saopćio da će se Amerika ozbiljnije posvetiti svemirskim istraživanjima - vraćanju astronauta na Mjesec do 2020-te godine, i kasnije odlasku na Mars.

Sobzirom da se sadašnja flota američkih shuttlova povlači iz upotrebe 2010, NASA radi na novim letjelicama. Vjerovatno će koristiti dva svemirska vozila – Orion za istraživanje i njemu priodadto lunarno vozilo koje se može spustiti bilo gdje i služiti kao osnova za izgradnju baze.

Mi razvijamo alternativne sposobnosti svemirskih letova za čovjeka, ne samo u bližoj Zemljinoj orbiti, nego iza toga i poboljšavamo sposobnosti shuttlova, kaže Shana Dale, zamjenica direktora NASA-e.

Prvih 4 godine lunarna baza neće omogućavati duže ostajanje i astronauti će provoditi samo po sedmicu dana na Mjesecu, ali nakon toga predvidjaju da će moći ostajati po 6 mjeseci.

Davnih 1960-tih Apolo se spustio u središnjem djelu Mjseca, dok se stalna stanica planira izgraditi na mjesečevim polovima, vjerovatno na južnom koji je sunčan tri četvrtine vremena, i pruža bolju lokaciju za sunčevu energiju, a njegova površina je bogatija sastojcima koji se mogu koristiti u stalnoj bazi na Mjesecu, kao što su vodik, kisik i neki drugi elementi.

XS
SM
MD
LG