Linkovi

100 godina Auto show-a u Los Angelesu


100 - ta je godišnjica Auto Show-a u Los Angelesu, a ovaj puta su najviše zanimanja izazvali automobili koji ozbiljno štede benzin. Auto proizvodjači su otkrili najnovije tipove automobila koji ne samo da štite čistoću prirode, nego i nude bolju ekonomičnost kada je u pitanju benzin.

BMW je predstavio svoj novi model nazvan Hydrogen - prvo luksuzno vozilo na hidrogenski pogon. Automobil Hydrogen 7 je načinjen po već poznatom modelu BMW-a, Serija 7. To će auto odigrati pionirsku ulogu u promoviranju hidrogenske tehnologije, a opremljeno je s mašinom na unutarnje sagorijevanje koja medjutim može ići ili na hidrogen, ili na benzin. A kada je riječ o prirodi - BMW 7 u stratosferu emitira samo vodenu paru!

Tom Purves, predsjedavajući i izvršni direktor BMW- a za Sjeinjene Države, kaže:To je auto, koje ide na benzin i na hidrogen. Pritisnete dugme na kontrolnoj ploči, i prešli ste s benzina na hidrogen i obratno, i da ne osjetite.

Dvostrukost ovog modela obezbjedjuje vožnju na hidrogen za otprilike 125 milja, i istodobno ima rezervoar za benzin za oko 300 milja; dakle, ako vam je hidrogen pri kraju, a hidrogenska stanica daleko, samo se bez problema prebacite na benzin.

I najveći američki proizvodjač automobila, General Motors, je predstavio svoje hibridno vozilo. Radi se o Saturnu VUE, za koji izvršni direktor General Motors-a, Rick Wagoner, kaže: Ne mogu vam dati tačan datum izlaska na tržište našeg hibridnog Saturna, ali vam mogu reći da se radi o najvećem prioritetu za nas, jer pruža veliku uštedu goriva.

Gospodin Wagoner navodi da će hibridni Saurn trošiti galon benzina na 70 milja - što je ekonomičnije od bilo kojeg terenskog vozila do sada.

I kako poručuju iz BMW-a: vožnja na ekonomičnija, čistija goriva neće utjecati na performansu vozila, a ujedno će biti mnogo nježnija po prirodni okoliš.

XS
SM
MD
LG