Linkovi

Ujedinjenim snagama dalje


Nakon izborne pobjede početkom ovog mjeseca Demokratska stranka će uskoro preuzeti vođstvo u oba doma američkog Kongresa, i u Zastupničkom domu i u Senatu. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush, lider Republikanske stranke, tim povodom je istakao da je ”sada dužnost Republikanaca krenuti korak dalje od, po njih nepovoljnog izbornog rezultata, i zajednički raditi i sa Demokratama i stranački neovisnim kongresmenima i senatorima.

”Amerikanci žele da njihovi lideri ovdje u Washingtonu ostave po strani stranačke razlike, i u skladu sa visokim etičkim principima, rade zajedno na rješavanju izazova sa kojima su suočavaju Sjedinjene države.“

Mnogo je spekulacija o tome šta nedavni izbori znače za dalji tok borbe za stabilan i demokratski Irak - rekao je gospodin Bush i dodao:

”Narednih dana i sedmica ja i članovi mog tima za nacionalnu sigurnost sastaćemo se sa članovima obje stranke i upoznati ih sa najsvježijim zbivanjima i čuti njihova razmišljanja i daljnim koracima. Takođe ćemo novo-izabrane kongresmene i senatore upoznati sa svim bitnim detaljima kako bi, pripremajući se da preuzmu svoje dužnosti i obaveze, bili poptpuno informirani.“

Kogresmen Steny Hoyer, demokrata iz Marylanda i mogući lider Demokrata u Zastupničkom domu, kaže da članovi njegove stranke žele uspjeh u Iraku jednako kao i Republikanci. Nency Pelosy iz Kalifornije, zastupnica u Zastupničkom domu, za koju se očekuje da bude predsjednica Zastupničkog doma, što poslije predsjednika i potpredsjednika znači najviši zvaničnik Sjedinjenih država po rangu, takođe ističe da će Demokrati surađivati sa Republikancima:

Nency Pelosi: Mi se obavezujemo na partnerstvo sa Republikancima u Kongresu, obavezujemo se na saradnju sa predsjednikom, a odbacujemo jednostranačje kao osnovu našeg djelovanja.

”Izbori su prošli, Demokrati pobijedili i sada ćemo zajednički raditi dvije godine da ostvarimo naše velike ciljeve“ - takođe je, pored ostalog, rekao predsjednik Bush komentirajući proteklih dana i izborne rezultate i novi odnos snaga u Kongresu.

XS
SM
MD
LG