Linkovi

Hugo Chavez pobjedio na izborima u Venecueli


Venecualanski predsjendik Hugo Chavez, koji je ponovo pobijedio na izborima i na čelu Venecuele ostaje u narednih šest godina, kaže da će siromašnima dodatno podijeliti novac od prodaje nafte. Gospodin Chavez danas u Caracasu slavi svoju pobjedu na izborima održanim u nedelju.

Tokom obraćanja glasačima sinoć, gospodin Chavez je kazao da će započeti novu fazu takozvane ”Bolivarske revolucije.“ Simon Bolivar je bio lider iz 19 vijeka koji je načinio program pomoći siromašnima.

Hugo Chavez je svoju pobjedu nazvao i porazom za predsjednika Busha, kojeg venecuelasnki lider naziva ”đavolom koji želi dominirati svijetom“. Njegov protivnik, guverner države Zulia, Manuela Rosales, je jučer priznao poraz.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je pobijedio zalažući se u svojim govorima za siromašne, i oštro napadajući Sjedinjene Države. 52-ogodišnji Chavez je odnio pobjedu dva puta uzastopno, većinom uz pomoć glasova siromašnih koji ovog ljevičarskog populistu smatraju vizionarom.

Gospodin Chavez sebe smatra revolucionarom. Novac od prodaje nafte on je usmjerio u socijalne programe za siromašne. On također kaže da je inspiriran svojim političkim mentorom, Fidelom Castrom. Upravo je to odnos koji brine kritičare venecuelanskog lidera. Oni ga optužuju da zemlju vodi u pravcu jednopartijskog diktatorstva u kubanskom stilu.

Hugo Chavez je uklonjen sa svoje dužnosti 2002. godine kada je razljutio venecuelanski parlament raspuštanjem kongresa i sudstva, izmjenama u Ustavu i produžujući svoj ostanak na poziciji predsjednika države za još šest godina. Nakon dva dana je uspio da se vrati na predsjedničku dužnost.

XS
SM
MD
LG