Linkovi

Najave promjene američke politike u Iraku


U Sjedinjenim Državama sve su učestaliji i sve izraženiji zahtijevi za promjenu američke politike u Iraku, i ove sedmice se očekuje ključni preokret. Na to je, nekoliko dana prije ostavke u poruci predsjedniku Bushu ukazivao i ministar odbrane Donald Rumsfeld. U srijedu se očekuju preporuke Studijske grupe za Irak, a danas se predsjednik Bush u Bijeloj kući sastaje sa uticajnim šiitskim klerikom Abdel Azizom al-Hakimom, liderom proiranskog Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku, najveće frakcije u vladi Iraka. Kakve se promjene mogu očekivati?

Nekoliko dana nakon puta po Srednjem Istoku, predsjednik Bush će danas u Bijeloj kući nastojati da lidera najveće šiitske partije podstakne na politički dogovor izmedju zaraćenih šiita i sunita u Iraku.

Michael O` Hanlon, Brookings Institution:
Mislim da predsjednik uvidja da ukoliko iračko vodjstvo, kolektivno, ne počne donositi bolje odluke, prevazilazeći etiničke linije kako bi ostvarili odredjenu suradnju – suradnju sunita, šiita i kurda, onda zaista nema nade.

Predsjednik sluša ideje sa raznih strana. U srijedu, dvopartijski kongresni panel nazvan Studijska grupa za Irak iznosi svoje preporuke. Sutra će nominirani ministar odbrane, Robert Gates, u okviru senatskog potvrdjivanja njegovog imenovanja iznijeti svoje opcije, i kao što smo saznlai ovog week enda jedan od glavnih kreatora sadašnje politike u Iraku, savjetovao je ključne promjene kursa.

U povjerljivoj poruci upućenoj dan prije izbora za Kongres, koja je procuruila do New York Timesa. ministar odbrane Donald Rumsfeld poziva na umjereno povlačenje američkih snaga kako bi iračani mogli preuzeti odgovornost za svoju zemlju.

Do sada je predsjednik obacivao bilo kakvu mogućnost da će prihvatiti takvu ideju. Medjutim, tokom week enda, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley je izjavio da predsjednik zna da treba promjeniti strategiju.

Stephen Hadley, savjetnik za Nacionalnu sigurnost:
Stvari se ne odvijaju dovoljno dobro, ili dovoljno brzo u Iraku. Mi trebamo odredjene promjene. Treba nam novi put za postizanje napretka u Iraku.

Predsjednik takodjer treba da odluči oko mogućeg većeg angažiranja Sirije i Irana u stabilizovanju Iraka, sobzirom da, kako se izvještava, Studijska grupa i mnogi drugi preporučuju da Amerika zatraži njihovu pomoć.

Frank Gaffney, bivši pomoćnik Ministra odbrane:
Neki konzervativci smatraju da je pogrešno dogovarati se sa državama koje sponzoriraju terorizam. Bivši zamjenik ministra odbrane u Reganovoj administraciji Frank Gaffney još dodaje da je kombinacija umješanosti Sirije i Irana, sa povlačenjem američkih trupa strategijski poguban poraz.

Chuck Hagel, republikanski senator:
Medjutim, drugi kao Republikanac iz Nebraske, senator Chuck Hagel smatraju da je uz politički dogovor unutar Iraka, od strane samih iračana, jednako potreban i dogovor sa susjedima, Sirijom, Iranom i drugim susjedima.

Konačnu odluku, medjutim, donosi predsjednik Bush, i mnogi očekuju da će to biti uskoro.

XS
SM
MD
LG