Linkovi

Jimmy Carter o Iraku


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter poziva na održavanje međunarodne konferencije kako bi se ublažila šteta načinjena tokom rata u Iraku. Gospodin Carter je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike kazao da bi takva jedna konferencija uvjerila irački narod da međunarodna zajednica brine za njih. U razgovoru sa gospodinom Carterom, novinar Glasa Amerike Kane Farabaugh ga je zamolio da komenitra preporuke specijalne grupe za Irak, na čelu sa Lee Hamiltonom i Jamesom Bakerom:

CARTER: Ja se nadam da će se preporuke Lee Hamiltona i Jamesa Bakera u osnovi ispoštovati. Zasigurno bih se snjima složio. Nadam se da se te preporuke mogu brzo sprovesti kao i da Amerikanci povuku sve okupacione sile iz Iraka. To bi se trebalo uraditi u pažljivim fazama, i ja se s tim slažem. Druga važna stvar koja bi mogla dovesti do mira narodu Iraka je organiziranje konferencije, na kojoj bi učestovovale zemlje svijeta uključujući susjedne zemlje Iraku: Egipat, Siriju, Iran, Saudijsku Arabiju, Jordan. Isto ako bi to trebale učiniti Francuska i Rusija i ostale koje bi zajedno kazali iračkom narodu- pogledajte svijet je zainteresiran za vašu budućnost. Mi bismo željeli da vam olakšamo ratne štete. Željeli bismo da u kućama imate pitku vodu i struju. Voljeli bismo da vaše škole budu otvorene. Mi ćemo vam u tome pomoći. Mi bismo isto tako voljeli vidjeti irački naord, a ne američku okupacionu silu, da odlučuje o svojim vlastitim poslovima, političkim, vojnim pitanjima, čak i ekonomskim pitnajima, kada je riječ o prodaji nafte. Mislim da uvjerenje koje bi pružio ostatak svijeta, uključujući naravno Sjedinjene Države, bi bio najbolji put na duže staze prema boljem životu iračkog naroda.

VOA: Sadašnja administracija oklijeva da se upusti u razgovore sa Iranom iSirijom kako bi se situacija u Iraku poboljšala. Izgleda da je jedna od preporuka komisije Baker/Hamilton, direktni pregovori sa Iranom i Sirijom. Smatrate li da je to neophodno za Sjedinjene Države kako bi se postigao napredak u Iraku?

CARTER: Apsolutno. Međutim, po mom mišljenju to ne uključuje direktne razgovore između Sjedinjenih Država i Irana ili Sjedinjenih Država i Sirije. To znači uvođenje Sirije u Irana u šire diskusije. To uključuje umjerene arapske države i čak i one van regiona. Mislim da bi bilo gotovo nemoguće za Siriju da odbije suradnju i mislim da je gotovo nemoguće za Iran da kaže- ne želimo ništa da imamo sa izgradnjom Iraka ili da pomognemo iračkom narodu, što su premise na kojima sve leži.To isto tako ne znači da će Sjedinjene Države i Iran zapasti u stare svađe ili zahtijevali ispunjenje preduslova kako bi učestvovali.

XS
SM
MD
LG