Linkovi

BiH je učinila izvanrednu tranziciju sa zemlje kojoj je potrebna sigurnost  na onu koja pruža sigurnost


U ambasadi BiH u Washigntonu sinoc je svecano obilježen Dan oružanih snaga BiH, na kojem je počasni gost bio Gordon England, zamjenik američkog ministra odbrane. Bila je to prilika da se izrazi i podrška za poziv BiH da se pridruži Partnerstvu za mir i krene korak dalje ka evro-atlantskim integracijama. Za Glas Amerike još govore Chris Hoh iz State departmenta i Clifford Bond, bivši US ambasador u Sarajevu.

Zamjenik američkog ministra odbrane Gordon England je uputio iskrene čestitke BiH na pozivu kojeg je dobila na samitu NATO-a u Rigi, rekavši da je to najbolje priznanje izvanrednog napretka koji je postignut do sada.

ENGLAND: Ovo je veliki trenutak za BiH, i veliki trenutak za Sjedinjene Države. Ova sedmica je bila izuzetno važna zbog poziva u Partnerstvo za mir. Napredak kojeg je BiH napravila posljednjih godina je veoma značajan. Ja jednostavno želim da kažem da sam beskrajno ponosan na ljude i lidere sada ujedinjenih oružanih snaga. To je izuzetno, izuzetno značajan napredak.>

BiH je učinila izvanrednu tranziciju sa zemlje kojoj je potrebna sigurnost, na onu koja pruža sigurnost i to nije moglo doći u boljem trenutku. Sjedinjene države su ponosne da BiH mogu smatrati partnerom u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama i u borbama u Iraku i Afganistanu, rekao je gospodin England, naglasivši da Sjedinjene države ostaju predane takvom dugoročnom partnerstvu.

Veoma smo sretni da je BiH pozvana da se pridruži PFP-u, kaže Chris Hoh, direktor ureda za južnu i istočnu Evropu u State departmentu.

HOH: To je znak ogromnog napretka koji je postignut po pitanju reforme odbrane, ali ne želimo da ljudi dobiju pogrešan utisak- nije sve završeno, ima još puno posla da se odradi, ali ovakav korak jeste značajan. Tu i dalje ostaje pitanje suradnje s Hagom. Sve u svemu, Savez želi reći: iako smo partneri u mnogim poljima, mi želimo da s nama surađujete u jednom dubljem partnerstvu, i pokirenete se kapunom članstvu u NATO-u. Mislim da je to jasan signal da to svako vidi kao smjer u kojem se BiH kreće.

Čitava međunarodna zajednica smatra da se svi optuženici za ratne zločine moraju privesti u Hag na suđenje, a tu mora doći i do ostale vrste suradnje. neradi se samo o tome šta želi međunarodna zajednica, već se radi o razvoju BiH ili Srbije, radi se o tome da se one moraju suočiti s problemima iz prošlosti i udaljiti se od ideje da je cijeli narod kriv iodgovrnost staviti na pojedince odgovorne za počinjene zločine. Mislim da čitav savez već duže vrijeme smatra da sve ove zemlje, osobito BiH, trebaju kretati u pravcu pridruženja, samo je bilo pitanje kada i pod kojim uvjetima,kaže Chris Hoh.

BOND: Mislim da je BiH u reformi odbrane napravila značajan napredak i da je to prava odluka u pravo vrijeme, kaže za Glas Amerike Clifford Bond, bivši američki ambasador u Sarajevu. Takodjer mislim da je ministar Radovanović bio u pravu kada je rekao da uspjeh BiH da udje u Partnerstvo za mir ne oslobadja zemlju od ogovornosti da uhapsi i privede pravdi ratne zločince, kaze bivsi americki ambasador u BiH Clifford Bond. To je odgovornost svih u BiH. Bosna treba da slavi uspjeh, i u isto vrijeme treba biti svjesna da još ima poslova koji se moraju uraditi i mislim da je to važno ne samo za integraciju Bosne u Evropu nego i za pomirenje, za zatvaranje zadnje stranice nakon strašnog rata.

VOA: A, kada je riječ o Srbiji?

BOND: Srbija, isto tako – ovo ne oslobadja Srbiju odgovornosti da nadje i privede pravdi optužene za ratne zločine i privede ih pravdi. Ovo je mali korak u pravcu integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropu. Bez privodjenja pravdi optuženih ratnih zločinaca te zemlje, medjutim, neće se završiti proces potpune integracije u Evropu, što ovu regiju može učiniti prosperitetnom i donijeti sigurnost Zapadnom Balkanu, rekao je Clifford Bond.

XS
SM
MD
LG