Linkovi

EU otvorila pregovore sa BiH o viznim olakšicama


Evropska unija, tačnije, njena vlada je danas povukla dugoočekivani potez - formalno je otvorila pregovre sa BiH i ostatkom Zapadnog Blakana o viznim olakšicama i readmisiji - konkretni, tehnički pregovori započinju uskoro, a prvi rezultati se odčekuju najkasnije do kraja naredne godine.

Prvi korak je načinjen- otvoreni su pregovori BiH i ostale četiri balkanske države- Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije o ublažavanju viznog režima, što bi, u skoro vrijeme, trebalo a vodi do konkretnih rezultata - besplatnih viza za studente i poslovne ljude, sa perspektivom bezviznog režima u vremenu koje se političkim rječnikom definiše kao srednjeročni period.

Potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravdu, Franco Frattini: Ne mogu sada da predvidjam tok i rezultate pregovora, ali krenućemo sa njima paralelno- danas poslijepodne jedna zemlja, naredne nedjelje druge dvije države i prije kraja decembra će sve države da započnu tehnički krug pregovora. A naredni koraci će da zavise od konkretnih koraka koje smo, dostigli- to je i svrha pregovora..."

Komesar Frattini je uvjeren da bi se do kraja naredne godine trebali okončati pregovori sa BiH i ostalim balkanskim državama o viznim olakšicama i readmisiji, sa izuzetkom Albanije, koja je već zakljućila poglavlje o readmisiji.

Delegaciju BiH početak tehničkog kruga pregovra sa ekspertima Evropske komisije očekuje 20. decembra, delegacija iz Beograda već sutra počinje sa pregovrma, a tehnički tim Crne Gore se u Briselu očekuje 15. decembra.

XS
SM
MD
LG