Linkovi

Predaja sigurnosti iračkim snagama


Predsjednik Bush i irački premijer Nouri al-Maliki su okončali svoj susret u Jordanu obećanjem da će ubrzati predaju sigurnosnih odgovornosti iračkim snagama.

Gospodin Bush je insistirao da Sjedinjene države ne traže, kako je rekao, dostojanstven izlaz iz sukoba u Iraku. On je rekao da će američke snage tamo ostati dok se ne završi posao, i toliko dugo koliko ih tamo želi iračka vlada.

Dvojica lidera nisu iznjeli nikakav vremenski rok za prenošenje poslova sigurnosti. Medjutim, u intervjuu za američku TV mrežu ABC, gospodin Maliki je rekao da će iračke snage biti spremne da u potpunosti kontrolišu sigurnost do juna sljedeće godine.

Američki predsjednik je također gospodina Malikija nazvao jakim liderom, rekavši da je uspjeh njegove vlade od ključne važnosti za iračku budućnost. Ove sedmice je u javnost procurio tajni američki memorandum u kojem je nagoviješteno da Bijela kuća sumnja u Malikijeve sposobnosti za vođenje zemlje.

Gospodin Maliki je nagovijestio da bi Iran i Sirija mogli igrati ulogu u stabiliziranju Iraka, ali je naglasio da nijednoj vanjskoj grupi neće biti dozvoljeno da ima kontrolu nad bilo kojim dijelom Iraka.

Savjetnik predsjednika Busha, Stephen Hadley, je rekao da će gospodin Bush izvršiti promjene u svojoj politici u Iraku u narednim sedmicama, a ne mjesecima. Dvopartijska kongresna grupa za Irak će svoje preporuke saopćiti sljedeće srijede.

Predsjednik Bush je nakon Amana otputovao kući u Washington. Kada se gospodin Maliki vratio u Bagdad on je pozvao ključni blok u njegovoj koaliciji da se vrati u vladu. U srijedu je grupa od 30 članova parlamenta, za jedno sa pet ministara lojalnih anti-Američkom Shiiteskom kleriku Moqtada al-Sadru bojkotovala vladu protestirajući protiv susreta Bush-Maliki u Joradnu.

XS
SM
MD
LG