Linkovi

Kako lječiti bol u donjem dijelu ledja?


Širom svijeta se pacijenti ljekarima žale na bol u donjem dijelu leđa. Čersto se to dovodi u vezu sa poslovima koje ljudi obavljaju.Najbrojniji pacijenti su poljoprivrednici, građevinski radnici i uposlenici u tvronicama. Novinarka Glasa Amerike Melinda Smith u priči koja slijedi govori o novom izvještaju u kojem se uspoređuju dvije opcije u izlječenju od ove vrste bola, hirurškom zahvatu i liječenju bez upotrebe skalpela.

Upravljanje kosilicom, uoptreba teških čekića ili čak nošenje teške kante može izvršiti neželjeni pritisan na vaša leđa. Onda kada je bol uzrokovan nečim značajnijim nego je to trenutačni bol u mišićima, vrijeme je da postražite liječničku pomoć.

Ljekar James Weinstain, sa univerziteta Dartmouth na sjeveroistoku Sjedinjenih Država je stručnjak za ovu oblast.

”Disk pritišće nerve sa desne strane što uzrokuje bol u pacjentovoj desnoj nozi.“

Hernija na disku kičme kod ovog pacijenata uzorkuje snažan bol u leđima i nozi. Često disk pritišće nerve i uzrokuje bol, kočenje, bockanje i slabost.

Susan Fliskov je povrijedila leđa razgrćući snijeg.

”Bilo je trenutaka kada nisam mogla zaspati u krevetu.Spavala sam na kauču sa nogama podignutim preko leđa. Ustvari, nisam nikako ni spavala.“

Susan Fliskov je pristala da bude dio istraživanja u kojem je učestvovalo preko hiljadu osoba koje su imale isti zdravstveni problem. Nekim pacijentima je predložena i operacija. Operacija pri kojoj se uklanja ovaj disk je česta u Sjedinjenim Državama. Nekoliko mjeseci nakon ove operacija većina pacijenata kaže da su se riješili bola. Oni koji se nisu odlučili na operaciju uključeni su u program fizikalne terapije, vježbanja kod kuće, te im se prepisuju ibruprofeini. Obje grupe su proučavane dvije godine. Ljekar Weinstein kaže da su rezultati pokazali da je razlika u tretmanu mala.

DR. JAMES WEINSTEIN: U obje grupe su primjećena poboljšanja, premda su se pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji pokazali nešto bolje rezultate.

Medicinski stručnjaci kažu da se ovi rezutati istraživanja dodatno moraju istražiti. Pacijenti koji su se podvrgli operaciji pokazali su poboljšanje u kraćem vremenskom periodu, u usporedbi sa drugom grupom. Međutim, na kraju dvogodišnjeg liječenja, obje grupe su pokazale slične rezultate.

XS
SM
MD
LG