Linkovi

Misterija polonija 210


Britanski avio-prevoznik British Airways prizemljio je tri aviona u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka. Tragovi radioktivne materije ustavovljeni su na dva aviona zadržana u Britaniji, dok će testiranja trećeg aviona koji je prizemljen u Moskvi tek biti obavljena. Britanski avio prevoznik će, kako je saopšteno, kontaktirati preko 30 hiljada putnika koji su letjeli tim avionima, a policija ispituje najmanje 8 osoba istražujući tragove polonija 210, radio-aktivnog elementa kojim je otrovan i usmrćen Litvinenko. Više o toj vrsti otrova - da tako kažemo - u izvještaju koji je pripremila novinarka Glasa Amerike Carol Pearson.

Za sada je mnogo glasina i pretpostavki o tome ko je otrovao Litvinenka i razlozima zbog čega je to učinjeno. Jedna stvar je, pak vrlo jasna - ko god da je to uradio, bili su mu neophodni stručnjaci i kontakti na visokom nivou. Do polonija 210 se ne dolazi lako i vrlo je rijedak u istraživačkim laboratorijama.

Gaia Vince, iz znanstvenog magazina Nova nauka kaže: Polonij 210 se može napraviti, zapravo mora se praviti u nuklearnom reaktoru gdje je moguće vršiti proces bombardvanja atoma neutronima. Njegova proizvodnja nije nimalo jednostavna.

Stoga je polonij 210 vrlo, vrlo rijedak. Kada se, kao u Litvinenkovom slučaju, nađe u organizmu neke osobe izaziva, sporu i bolnu smrt.

Doktor Roger Cox, stručnjak za radioaktivne materije, ističe: Ako i kada polonij 210 dospije u tijelo, hranom, udisanjem, ubrizga injekcijom ili preko neke rane, brzo se širi i dopire do svih vitalnih organa. Ako je unesena količina dovoljno velika, vrlo brzo se uočavaju ostećenja tkiva karakteristična za radijaciju.

Polonij 210 su otkrili naučnici, atomski fizičari, Marija i Pierre Kiri 1897. godine. Gospođa Kiri je nazvala taj element po svojoj domovini Poljskoj. Mnogi smatraju da se ona nadala da će i na taj način skrenuti pažnju na položaj Poljske, koja je u to vrijeme bila pod stranom vlašću i dominacijom. Ako je to tačno, onda je polonij 210 bio prvi elemenat čije je ime motivirano određenim političkim okolnostima. S ozbiron na činjenicu da je Aleksandar Litvinenko bio bivši agent ruske tajne službe, da je prebjegao u Englesku gdje je oštro govorio o ruskoj vlasti i predsjedniku Vladimiru Putinu, nije isključeno da je polonij 210 još jednom dio određenih političkih okolnosti i kontroverzi.

XS
SM
MD
LG