Linkovi

Carla del Ponte - Postojeći nivo saradnje BiH sa Tribunalom nezadovoljavajući


Glavni tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je danas u Sarajevu da je postojeći nivo saradnje BiH sa Tribunalom nezadovoljavajući, saopćeno je iz OHR-a.

Tokom susreta sa visokim predstavnikom i specijalnim izaslanikom EU u BiH Kristijanom Švarc-Šilingom, Del Ponteova je istakla da BiH, a posebno Republika Srpska, moraju da preuzmu aktivniju ulogu u pronalaženju osoba optuženih za ratne zločine i mreža koje im pružaju pomoć, kako bi ispunile svoju obavezu za ostvarivanjem potpune saradnje s Tribunalom.

U saopćenju se navodi da su Del Ponteova i Švarc-Šiling razmatrali mehanizme i mjere pomoću kojih se može osigurati da svi organi vlasti u BiH u potpunosti ispune svoju međunarodnu obavezu u pogledu ostvarivanja saradnje s Haškim tribunalom.

Švarc-Šiling je podržao stav gospođe del Ponte i još jednom naglasio da saradnja sa Tribunalom predstavlja jednu od dvije oblasti u kojima je on spreman da upotrijebiti svoja bonska ovlaštenja.

Članovi Predsjedništva BiH dali su danas podršku glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte i daljem radu Tribunala "sve dok osuđeni za ratne zločine, a posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhapšeni", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva rekli su tokom susreta sa Del Ponteovom u Sarajevu da poziv NATO-a za prijem BiH u program Partnerstvo za mir za BiH predstavlja veliku stvar, ali i još veću obavezu, ističući da znaju da je uslov za to potpuna saradnja sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG