Linkovi

Istambul - Razgovori pape i patrijarha


Papa Benedikt 16 je stigao u Istambul, u okviru posjeta Turskoj, kako bi razgovarao s duhovnim liderom Pravoslavne crkve, Ekumenskim patrijarhom Bartolomejom.

Sastanak dvojice vjerskih lidera kulminacija je dvodnevne posjete pape prvoj islamskoj zemlji, otkako je preuzeo svetu stolicu, a cilj razgovora je izlječenje vijekovima stare podjele izmedju katoličanstva i pravoslavlja.

Jutros je papa Benedikt predvodio misu u kršćanskom hramu u zapadnoj Turskoj, gdje je pozvao na jedinstvo kršćana i mir u svetoj zemlji i čitavom čovječanstvu. Nekoliko stotina vjernika je prisustvovalo današnjoj misi u blizini grada Ephesa, u hramu koji predstavlja mjesto na kojem je, prema kršćanskom vjerovanju, Marija, majka Isusova, provela posljednje godine svog života. On je iskoristio tu priliku da oda počast sjećanju katoličkog svećenika kojeg je u febaruaru ubio jedan turski mladić, dok je širom te zemlje bijesnila ljutnja muslimana zbog karikatura proroka Muhameda u zapadnim medijima.

Al Qaida u Iraku je postavila obavijest na svojoj internet stranici, nazivajući Papin posjet Turskoj - križarskom kampanjom.

XS
SM
MD
LG