Linkovi

Pred susret Bush-Maliki


Predsjednik Bush u Jordanu vodi razgovore o prevazilaženju nasilja u Iraku. Jordanski kralj Abdulah je danas u svojoj palati poželio dobrodošlicu predsjedniku Bushu, neposredno nakon što je predsjednik stigao u Jordan.

Gospodin Bush će se sutra sastati sa iračkim premijerom Nuri-jem Al-Maliki-jem. Irački i američki lideri se ipak nisu sastali danas kako je bilo planirano.

Predsjednik Bush je jučer rekao da želi saslušati planove premijera Malikija o ponovnom uspostavljnju bezbjednosti u zemlji, i razgovarati o američkim naporima da iračkim snagama bezbjednosti prepuste veće odgovornosti i ovlasti.

Gospodin Maliki je nakon današnjeg dolaska u Aman rekao da su Sjedinjene države irački partner, i da obje zemlje rade na razradjivanju strategije u cilju poboljšanja bezbjednosne situacije u Iraku.

Medjutim, vlada gospodina Malikija se, zbog ovog sastanka sa predsjednikom Bushom, suočava sa krizom. Članovi parlamenta, lojolni šiitskom kleriku Moqtada Al-Sadr-u, su privremeno povukli svoje učešće u iračkoj vladi, u znak protesta protiv ovog sastanka.

XS
SM
MD
LG