Linkovi

Predsjednik Bush izrazio podršku za proširenje NATO


Predsjednik Bush je ponovo izrazio podršku za buduće proširenje NATO saveza. Govoreći u gravnom gradu Latvije, Rigi, pred sastanak NATO saveza , američki predsjednik je istakao buduće kandidate; Hrvatsku, Ukrajinu i Gruziju. On se također založio i za eventualno pridruženje NATO-u svih ostalih evropskih demokracija koje to žele.

Američki predsjednik je kazao da će izgradnja veza između alijanse i Rusije proširiti sigurnost u Evropi. On je također izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih represalija u Bjelorusiji, za šta je kazao da vrijeđa savjest Evrope.

Predsjednik Bush je pozvao saveznike u NATO-u da obezbjede dodatne snage koje bi se borile protiv talebanskih snaga u Afganistanu. U glavnom gradu Latvije, Rigi, gdje se nalazi na samitu NATO saveza, on je naglasio da će poražavanje snaga Talebana i al-Qaide u Afganistanu zahtijevati punu predanost svih država saveza. Američki predjsednik je dodao da uspjeh zahtijeva pružanje zapovjednicima snaga resurse i fleksibilnost koja im je potrebna da urade svoj posao.

Neke zemlje saveza, kao što su Francuska, Njemačka, Italija i Španija nisu dale dodatne snage,ili su ograničile svoje operacije na mirniji sjever Afganistana. Nešto ranije, kanadski ministar vanjskih poslova Peter MacKay je upozorio da bi podrška javnosti za operacije njegove zemlje u Afganistanu mogla nestati ukoliko ostale zemlje NATO-a ne daju svoje snage za operacije na jugu zzemlje, gdje dolazi do nasila.

U ranijem razgovoru sa latvijskom predsjednicom Vaira Vike Freiberga, gospodin Bush se zahvalio Latviji za podršku u izgradnji demokracije u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG