Linkovi

Bush izjavio da neće povući vojnike iz Iraka


Predsjednik Bush je izjavio da neće povući američke vojnike iz Iraka dok njihova misija ne bude završena. Govoreći danas u Latviji, gospodin Bush je dodao da će američke snage, medjutim, načiniti neke izmjene, nužne za uspjeh, te zaključio da je rat u Iraku dio borbe protiv ekstremizma na Srednjem Istoku.

Govoreći nešto ranije danas u Estoniji predsjednik je kazao da su borbe u Iraku dio Al Qaidine zavjere koja za cilj ima izazivanje sektaškog nasilja.

U odgovoru na pitanje o uključenosti Sirije i Irana u proces stabilizacije Iraka, predsjednik Bush je kazao da Irak ima vlastitu vanjsku politiku i da tamošnji zvaničnici održavaju sastanke sa susjedima.

U međuvremenu irački predsjednik Jalal Talabani već drugi dan u Iranu održava sastanke, te se danas sastao sa vrhovnim vjerskim liderom, Ayatolah ali Khameneiom. Ayatollah je za nasilje u Iraku optužio Sjedinjene Države i njihove saveznice. On je ponovio ponudu iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada da pomogne u uspostavljanju sigurnosti u Iraku ukoliko to vlada u Bagdadu zatraži.

XS
SM
MD
LG