Linkovi

Amerikanci sve više kupuju prirodnu hranu


Američki potrošači u posljednje vrijeme sve više kupuju prirodnu hranu, mada je i do 80 posto skuplja od hrane obogaćene raznim vještačkim dodacima za postizanje većih prinosa. Takva hrana se u Americi do skora mogla kupiti samo u specijaliziranim prodavnicama, a sada sve više osvaja i redovne prodavnice hrane, dok cijena postaje pristupačnija. Da li je zdrava hrana prilika i za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH na američko tržište? Iz Glasa Amerike u Washingtonu, Omer Vatrić.

Vrijedi tih para jer znam da dijetetu ne dajem pesticide, kaže ova žena u prodavnici prirodne hrane. To je hrana za koju američka vlada garantira da je bez antibiotika, hormona rasta, i sintetičkih djubriva. Potražnja za takvom hranom je u velikom porastu, dok je potrošnja ostale hrane nepromjenjena.

Želeći dio profita u povećanoj potražnji, veliki lanci prehrambenih prodavnica, kao Wal-Mart, u ponudu su uključili prirodnu hranu, i prodajuje je samo 10 posto skuplje od konvencionalne hrane.

To po nekim kritičarima mijenja značenje prirodnog. To znači da prirodnu hranu treba proizvoditi masovno, kaže novinar kulinar Sam Fromartz.

Nema pravila koja sprječavaju masovnu proizvodnju prirodne hrane u Americi. Medjutim, proizvod sa bilo koje farme, ukoliko želi naljepnicu prirodne hrane mora biti pregledan od jedne od ukupno 55 vladinih experata, kao što je Anita Sauber. Koja kaže da zato imaju puno posla.

Dave Evans, vlasnik ove male farme u Californiji, toliko male da stoku može glasom dozvati, se plaši da će masovnost dovesti do slabijeg kvaliteta. On na svojoj farmi sljedi stroga pravila naglašavajući da je stoka na njegovoj farmi uzgajana isključivo na travi i sijenu, što se, kaže, mnogo razlikuje od onoga što ćete naći u prodavnicama tipa Wal-Mart.

Sobzirom da BiH već dugo ima status povlaštene zemlje u Americi, da može izvoziti na američko tržište bez ikakvih američkih carina, možda bi ova žena koja traži govedinu bez hormona i pesticida, mogla jesti i meso iz BiH. Malih farmi, stoke na ispaši, ima dosta, potražnja raste. Šta nedostaje?

XS
SM
MD
LG