Linkovi

Jasenovac - Hrvatska više neće šutjeti o svojoj ratnoj prošlosti


Najviši zvanočnici Hrvatske danas su prisustvovali ceremoniji otvaranja nanovo proširenog spomenika žrtvama u koncentracionom logoru Jasenova, kojeg je tokom Drugog svjetskog rata držao hrvatski marionetski nacistički režim.

Zvaničnicima vlade pridružili su se predstavnici Srba, Jevreja i Roma. Gledajući imena 70 hiljada žrtava uklesana na staklenom zidu Obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovac, predsjednik Hrvatske Stipe Mesić je rekao da buduće generacije moraju znati da je hrvatski marionetski režim provodio ludačke, organizovane orgije ubijanja.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader je rekao da Hrvatska više ne želi ćutati o svojoj ratnoj prošlosti.

Neovisni istraživači procjenjuju da je izmedju 56 i 97 hiljada ljudi umrlo u Jasenovcu.

Direktor Obrazovnog centra Spomen-područja Jasenovac kaže da će se broj mrtvih dopunjavati kako budu pribavljanje nove informacije.

Po popisu, u koncentracijskome logoru Jasenovcu i logoru Staroj Gradiški ubijene su 69.842 osobe, od kojih 39.580 Srba, 14.599 Roma, 10.700 Židova, 3462 Hrvata te žrtve drugih nacionalnosti. Od ukupnog broja ubijenih 32.577 su muškarci, 18.453 žene i 18.812 djece mlađe od 18 godina.

Projekt Memorijalnoga muzeja i Obrazovnog centra ekspertni tim Spomen-područja Jasenovca ostvario je u suradnji s europskim i američkim stručnjacima.

XS
SM
MD
LG