Linkovi

Islam kroz rep muziku


Kritičari američke rep muzike kažu da ona veliča "razbojnički način života", te da sadržava nasilničke teme i psovke. Međutim jedan muslimanski reperski trio pod imenom Native Deen, za cilj ima nešto suprotno. Ovi američki reperi kroz muziku tumače Islam i na taj način odašilju pozitivnu poruku svojoj publici. Izvještava Crystal Park.

Oni mogu zvučati kao bilo koja druga američka reperska grupa, međutim, poslušajte pažljivije i vidjet ćete razliku.

“I'm so glad to be M-U-S-L-I-M" - pjeva ova rep grupa.

Native Deen je muslimanska reperska grupa. Osnivači su Joshua Ahmad, Naeem Muhammad i Abdul-Malik Ahmad , rođeni Amerikanci, Muslimani, sva trojica u kasnim dvadesetim godinama.Većina pjesama ovog žanra u Sjedinjenim Državam tiču se nasilja, droge i seksa, međuitm, muzika koju sviraju u bendu Native Dean tiče se Islama i toga šta znači biti Amerikanac Musliman .

”Mi vjerujemo da kroz muziku stvaramo bolje razumijevanje Muslimana i Islama.“

Ova grupa je formirana 2.000 godine kada su odlučili udružiti snage nakon što su odvojeno nastupali na festivalu Muslimanske mladosti Sjeverne Amerike i ostalim islamskim manifestacijama. Njihovi se tekstovi rimuju, kao i kod ostalih reperskih pjesama, premda se oni koriste tradiconalnim bubnjevima, udaraljkama priključenim na sintisajzer i vokalnom izvedbom. Mnogi Muslimani vjeruju da se žičani instrumenti i duhački instrumenti u islamu ne bi trebali koristiti.

Član grupe, Naeem Muhammad kaže da im to nikada nije bila namjera, već prirodan proces odrastanja Muslimana crnaca u Americi.

“U osnovi se radi o muzci crnačke mladeži koja je odrasla u Americi. Tako, kada govorimo i pišemo, stvari se dešavaju na ovaj način.“

Grupa Native Dean većinom izvodi na islamskim konferencijama, skupovima na kojima se sakupljaju fondovi, vjenčanjima i vjerskim praznicima. Oni su čak nastupali i u inostranstvu. Njihova muzika se sviđa svakom uzrastu i spolu. Native Dean se ponosi muzikom u kojoj mogu uživati i mlađa djeca. To je nešto zbog čega je jedan otac ponosan.

”Mislim da se radi o dobroj stvari. I to zbog djece. Ja govorim roditeljima, pustite vašu djecu da ih slušaju i izraze Islam na ovaj način, bolje nego na način na koji to rade na Istoku.“

U posljednjih nekoliko mjeseci Native Deen je stekao popularnost i pojavljivanjem u radio emisiji koja se emituje putem Interneta na Islamskoj emiterskoj mreži. Njihove pjesme možete poslušati na web stranici www.nativedeen.com

XS
SM
MD
LG