Linkovi

Irački predsjednik zatražio pomoć Irana


Irački predsjednik Jalal Talabani zatražio pomoć Irana na unapredjenju sigurnosti u Iraku. Gospodin Talabani je takav poziv uputio danas tokom razgovora u Teheranu sa iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom. Iranski lider je obećao suradnju, rekavši da će njegova zemlja učiniti sve što može kako bi stabilizirala susjedni Irak.

U New Yorku, generalni sekretar U.N. Kofi Annan je izjavio da je Iraq blizu gradjanskog rata i da će on usljediti ukoliko se nešto hitno ne učini.

Inače, iIračke vlasti su ukinule nametnuti trodnevni policijski sat nakon što je u bombaškom napadu ubijeno 200 osoba u Sadr City-ju u Bagdadu. Svjedoci saopćavaju da je na ulicama viđen neznatan broj automobila. Nakon što je policijski sat ukinut, pobunjenici su se sa policijom sukobili u južnom dijelu Bagdada, u oblasti Dora.

Američka vojska saopćava da se sjeverno od iračkog glavnog grada srušio avion američkih zračnih snaga. Još uvijek nema informacija u kakvom je stanju pilot i šta je uzrokovalo ovu nesreću.

U međuvremnu je britanski ministar odbrane, Des Browne, kazao da očekuje da njegova zemlja sljedeće godine iz Iraka povuče na hiljade vojnika. Britanija je na jug Iraka rasporedila 7.200 vojnika.

XS
SM
MD
LG