Linkovi

Najava izraelsko-palastinskih mirovnih razgovora


Izraelski premijer Ehud Olmert je kazao da je spreman razgovarati o uspostavljanju mira ukoliko se oformi nova palestinska vlada posvećena miru i militanti na slobodu puste zarobljenog izraleskog vojnika.

Gospodin Olmert je također kazao da je Izrael spreman da smanji broj kontrolnih tačaka, raspusti jevrejska naselja na Zapadnoj obali, odblokira zamrznute palestinske fondove i na slobodu pusti mnoge zatvorene Palestince. Izraelski premijer je ovo izjavio danas tokom govora prilikom obilježavanja smrti prvog izraelskog premijera Davida Ben Guriona.

Jučer su se izraelske trupe povukle iz Pojasa Gaze u okviru dogovora o prekidu vatre sa palestinskim militantima koji su obećali da će zaustaviti granatne napade sa svog teritorija. Međutim, pripadnici izraelske službe spasavanja kažu da su i nakon roka na Izrael ispaljene granate sa područja Gaze. Nema izvještaja o povrijeđenima. Palestinski pregovarač Saeb Erakat je kazao da su Palestinci spremni održati razgovore sa Izraelom, premda poziva da se prekid vatre odnosi i na Zapadnu obalu.

XS
SM
MD
LG