Linkovi

Novi Rajaku 14 godina zatvora


Kantonalni sud Sarajevo danas je proglasio krivim Novu Rajaka (1965.), bivšeg policajca iz Višegrada koji se tereti za ratni zločin protiv civila i osudio ga na 14 godina zatvora.

Sud smatra kako su provođenjem dokaza potvrđeni tužbeni navodi koji Rajaka terete za nečovječno postupanje, zastrašivanje nezakonito privođenje civila bošnjačke nacionalnosti, te njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje od kojih se određenom broju otada gubi svaki trag.

Istovremeno, Novo Rajak se tereti da je u svojstvu pripadnika srpskih vojnih formacija (sastava rezervne policije) sudjelovao u oružanim upadima u sela Crni Vrh i Kabernik, općina Višegrad, protjerivanju civila i uništavanju imovine te za inkriminacije koje ga terete za nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima zarobljenim nakon pada Žepe 1995. godine (prema navodima optužnice precizirane u septembru o.g.).

Činjeničnim opisom optužnoga akta obuhvaćen je period od aprila do juna 1992., odnosno od juna do augusta 1995. godine. Prema obrazloženju presude, u tom je peridu okrivljeni postupao suprotno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava, sudjelujući u teškom premlaćivanju civila zatočenih u ćeliji Policijske stanice Višegrad. Neke od zatočenika okrivljeni je odveo u kasarnu VRS-a u Uzamnici, nakon čega im se gubi svaki trag.

U skladu s Rješenjem Suda Novo Rajak, koji se branio sa slobode, zadržan je u pritvoru do pravomoćnosti prvostepene presude, odnosno isteka izrečene sankcije.

Oštećeni u ovom predmetu, žrtve tortura i njihove porodice s eventualnim odštetnim zahtjevom upućene su na parnicu. Okrivljenom će se u izdržavanje zatvorske kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 15. marta 2004. do 4. maja 2005. godine.

XS
SM
MD
LG