Linkovi

Hag - Šešelju oduzeto pravo da se sam brani


Sudije Haškog suda su danas, prvog dana procesa protiv Vojislava Šešelja, donijeli odluku da se lideru srpskih radikala, optuženom za rane zločine protiv ne-Srba u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, oduzme pravo da se brani sam pred Sudom, pošto je optuženi odbio da se pojavi na početku sudjenja.

Danas je haški optuženik, Vojislav Šešelj, kojeg tužitelji terete za ratne zločine počinjene na području Vojvodine, Hrvatske i BiH, izgubio pravo da se sam brani pred Haškim sudom. Posljedica je to njegovog odbijanja da se pojavi na današnjem prvom danu sudskog procesa protiv njega, na šta je predsjedavajući sudija Alfons Ori, u obrazloženju odluke, naglasio da je Šešeljevo ponašanje, otkad mu je krajem oktobra vraćeno pravo da se sam brani "u značajnoj mjeri opstruiralo pravično i brzo odvijanje postupka".

Nedolaskom na današnju raspravu i prethodnu statusnu konferenciju, optuženi se odrekao prava da prisustvuje sudenju, protumačile su sudije, uzimajući u obzir, i činjenicu da Šešelj već treću sedmicu štrajkuje gladju, tražeći ukidanje ograničenja koje je sud nametnuo na posjete njegove supruge, registrovanje pravnih savjetnika po njegovom izboru, dostavljanje svih dokumenata na srpskom jeziku i na papiru i uklanjanje iz postupka "branitelja u pripravnosti".

Medjutim, današnjom odlukom, sudije su tog branitelja, Davida Hoopera proglasili i pravosnažnim zastupnikom odbrane okrivljenog, koji će, umjesto Šešelja nastaviti učešće u tek započetom sudskom procesu.

XS
SM
MD
LG