Linkovi

Schwarz Schilling i Ed Joseph - O NATO summitu i očekivanjima


O svojim predviđanjima i očekivanjima od NATO samita u Rigi, za Glas Amerike govore visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz Schilling i profesor na washingtonskom univerzitetu Johns Hopkins Ed Joseph, s kojima je razgovarala Amra Alirejsović.

Gospodina Schillinga smo prvo upitali da li bi bilo moguće da na samitu u Rigi Srbija bude pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir, čak i s Mladićem na slobodi, iza čega bi onda trebao uslijediti isti korak i prema BiH.

Schilling: Ne mogu dati procjenu o tome kada je u pitanju Srbija. Mislim da vojni zvaničnici trebaju donijetu takvu odluku. Ali, mislim da bi bilo nemoguće da Srbija dobije ulaz u Parterstvo za mir prije BiH, jer je BiH mnogo više propatila u proteklom ratu od bilo koje druge zemlje u regionu. I ne možemo dopustiti da to tako bude: da se oni u Bosni okrivljuju,a da oni koji ništa ne rade na hapšenju optuženika za ratne zločine da uđu u PFP, kaže gospodin Schwarz Schilling.

VOA: Edwarda Josepha smo upitali da livjeruje da bi takav redoslijed poziva za PFP mogao biti moguć.

Joseph: Mislim da je bilo šta moguće. Kosovo je sada tako ozbiljno pitanje i postoji niz zabrinutosti vezanih za politički razvoj događaja u Srbiji, zbog izbora, referenduma koji je nabrzinu sazvan. Način na koji treba postupati prema tom problemu po pitanju Srbije je da ne treba reći: imate prolaz i bez Mladića. To nije pravi način. Pravi način je dati istinske garancije i reći: ako predate Mladića, možete dobiti ne samo PFP, nego i mnogo više--dakle daćemo vam više od samog PFP-a, ubrzaćemo razmatranja i pomoć po pitanju NATO-a. Mislim da je to mnogo bolji pristup. Stoga,mislim da bi to bila greška i vjerujem da je bolje ostati predan principu. Ali tu ima još jedan aspekt koji je veoma važan -- nije važno samo za BiH i njene stanovnike i žrtve Srebrenice da Mladić bude prebačen u Hag, već je to važno i za Srbiju, jer grupe i pojedinci koji štite Mladića su oni koji onemogućavaju Srbiju da postiže napredak. Te kriminalne državne strukture su korijen problema danas u Srbiji--oni je drže zaključanom u prošlosti. Dozvolite Mladiću da ode u Hag i da odgovara. To je dakle greška ne samo za Srbiju, nego i Bosnu i čitavu regionalnu stabilnost, kaže Ed Joseph.

XS
SM
MD
LG