Linkovi

Bagdad - Oproštaj od preko 200 žrtava


Šiitski militanti napali su danas sunitske džamije u glavnom gradu Iraka, i navodnom aktu odmazde za jučerašnje bombardovanje koje je usmrtilo više od 200 ljudi. Svjedoci u Bagdadu kažu da su militanti pucali iz minobacača i automatskog oružja, i zapalili četiri džamije tokom raspamećenog napada na Sunite. Prvi izvještaju navode da je najmanje 24 ljudi ubijeno ovom prilikom.

U medjuvremenu su se militanti sukobili i sa američkim snagama u šitskom kvartu, Sadr City-u. Washington je jučerašnji napad nazvao bezumnim aktom. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan je osudio napade i pozvao sve Iračane da se suzdrže od dalje eskalacije.

Iračani su započeli sahranjivati više od 200 žrtava jučerašnjih napada automobilima bombama i raketnih napada u bagdadskoj šiitskoj četvrti Sadr City. Premijer Nouri al-Maliki je naredio policiji da obezbjeđuje pogrebne procesije, dok se kovčezi s tijelima žrtava prebacuju iz glavnog grada u šiitski sveti grad Najaf.

Predsjednik Iraka Jalal Talabani - Kurd, podpredsjednik Iraka Tariq al-Hashimi - sunit, kao i šiitski lider Abdul Aziz al-Hakim zajedničkim apelom na televiziji pozvali su na mir.

Jučerašnji napad je bio najsmrtonosniji otkako je rat u Iraku započeo 2003. Preko 250 osoba je ranjeno, i ljekari kažu da su mnogi od njih u kritičnom stanju.

Bagdad se nalazi pod 24-časovnim policijskim satom kako bi se spriječilo dalje sektaško nasilje, iako je danas izvješteno o raketnim napadima u sunitskim dijelovima grada.

U drugim dijelovima, vlasti navode da su u samoubilačkom napadu ubijene najmanje 22 osobe u Tal Afaru na sjeveru zemlje. Britanske vlasti navode da je jedan britanski vojnik ubijen u operaciji potrage i hapšenja u Basri.

XS
SM
MD
LG