Linkovi

Kofi Annan kritizira američki angažman u Iraku


Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je izjavio da su Sjedinjene države na neki način zatočene u Iraku, da ne mogu ostati, niti mogu otići.On je na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi rekao da su Sjedinjene države uhvaćene između pritiska da se povuku iz Iraka i želje da se situacija stabilizira prije nego odu. On je rekao da žali zbog rata u Iraku, i da žali da razgovori u Vijeću sigurnosti UN-a nisu mogli spriječiti rat. Gospodin Anan je takodjer kaao da čvrsto vjeruje da je rat mogao biti izbjegnut, te da je inspektorima UN-a za oružje trebalo dati više vremena.

Sirija i Irak uspostavili diplomatske odnose

Sirija i Irak su ponovno uspostavili diplomatske odnose nakon prekida od gotovo četvrt vijeka. Irački zvaničnici kažu da su veze normalizirane danas tokom posjete sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Muallema Bagdadu. Glasnogovornik američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost je pozvao Siriju da iskaže svoju predanost konstruktivnoj ulozi i da zaustavi dotok stranih boraca u Irak. On je dodao da su Sjedinjene države uvijek podsticale iračke susjede da podrže tu zemlju. Irački ministar vanjskih posloa je izjavio za novinare da su predstavnici dvije zemlje u baghdadu razgovarali o poboljšanju sigurnosti i kako zaustaviti dotok stranih boraca u Irak.
U odvojenom razvoju događaja,irački zvaničnici navode da će se predsjednik Jalal Talabani u subotu u Teheranu sastati s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinejadom.

XS
SM
MD
LG