Linkovi

U Americi sve manje porodičnih lječnika


Takozvani porodični doktor - najčešće liječnik opće prakse, oduvijek je bio na prvoj liniji fronta kada dijete usred noći dobije temperaturu, ili treba pomoć starom članu obitelji u posljednjoj fazi života. U novije vrijeme, medjutim, sve je manje mladih lječnika koji zauzimaju mjesto starijih koji odlaze u penziji. Razlog su dugi sati radnog dana, i neprimamljive plaće:

Doktor Russel Thomas svoj radni dan opisuje jednom rječju: Težak! Kao i mnogi drugi u njegovom polju, doktor Thomas radi 50 do 80 sati nedjeljeno!

Porodični liječnik dnevno u prosjeku primi 30 do 35 pacijenata, što ne ostavlja puno vremena po pacijentu; kao i mnogi drugi američki doktori, i doktor opće prakse dio dana provodi ispunjavajući beskrajno duge formulare za zdravstveno osiguranje svakog pacijenta, mladog ili starog.

Uz dugi radni dan, ljekar opće prakse takodjer zaradjue manje novaca nego specijalista. U posljendjih desetak godina u Sjedinjenim Državama je broj studenata medicine koji se opredjeljuju za opću praksu, pao gotovo na pola.

Student medicine sa univerziteta Baylor u Texasu, kaže: Čula sam od mnogih ljekara opće prakse da više vremena provode na papirologiju, nego sa pacijentima.

Doktor Stephen Spann s istog univerziteta se brine za budućnost, jer se stariji ljekari penzionišu, a sve je manje mladih da zauzmu njihovo mjesto:Nisam siguran da prosječan Amerikanac shvata da je primarna doktorska njega u opasnosti , da bi jednostavno u budućnosti mogli ostati bez ljekara opće prakse.

Američka Akademija ljekara opće prakse u svom članstvu ima 100 hiljada ljekara. Doktor Rick Kallerman kaže da je potrebno mnogo više ovih ljekara, pošto stara generacija odlazi u mirovinu:
Kako populacija stari, a bolesti se kompliciraju, trebat ćemo pojačati broj općih ljekara u društvu.

Kako bi stvari bile kompliciranije, neki medicinski fakulteti su smanjili časove - ili ih potpuno eliminirali - koji se bave općom praksom. Glasnogovornik Američkog Odbora za opću medicinu priznaje da su takvi potezi fakulteta - vjerovatno odgovor na sve manji interes za ovo polje.

XS
SM
MD
LG