Linkovi

Bush u Indoneziji - Prijateljski razgovori uz proteste na ulici


Predsjednik Bush je svoj put u Aziju završio susretom sa indonežanskim predsjednikom, Susilo Bambang Yudhoyonom. Njih dvojica su se zavjetovali na suradnju u ratu protiv terorizma, na pitanjima Sjeverne Koreje i drugim.

Dvojica lidera su se danas srela u indonežanskom ljetovalištu Bogor, te su također razgovarali o pitanjima Iraka, Irana, izraelsko-palestinskog sukoba i razvoja alternativnih goriva. Gospodin Bush je kazao da su se složili da je nastavak šestostranih pregovora najbolji način okončanja trenutnog spora po pitanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje. On je također kazao da su odlučni u iskorjenjivanju terorizma.

Američki lider koji u Indoneziji provodi samo šest sati je pohvalio indonežanskog predsjednika zbog vođenja, kako je kazao ”velike i raznolike” države.

U međuvremenu je policija postavila barikade i ogradila glavne ulice zbog prisustva na hiljade prosvjednika u Bogoru. Međutim, nije izvješteno o incidentima. Većina prosvjednika je izrazila nezadovoljstvo zbog američke pristunosti u Iraku i Afganistanu. Predsjednik Bush je u Indoneziju stigao iz Vijetnama gdje je prisustvovao Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu u Hanoju.

XS
SM
MD
LG