Linkovi

Hanry Kissinger - Vojna pobjeda u Iraku više nije moguća


Kada se predsjednik Bush vrati kući sa puta po Aziji, susrešće se sa sve otvorenijom i agresivnijom kritikom članova njegove Republikanske partije, koji posljednjih dana iskazuju povećani pesimizam u pogledu Iraka. Jučer je tako, bivši državni sekretar Hanry Kissinger, koji je redovno savjetovao predsjednika Busha oko Iraka, rekao da vojna pobjeda u Iraku više nije moguća.

Hanry Kissinger koji je pomogao postizanje dogovora o prekidu rata u Vijetnamu, i koji je u novije vrijeme savjetovao predsjednika Busha oko Iraka, jučer je izjavio da, kako je rekao «potpuna vojna pobjeda u Iraku više nije moguća».

Hanry Kissinger, bivši državni sekretar:
Mislim da trebamo redefinirati kurs, ali ne mislim da je alternativa izmedju vojne pobjede, kako je to prije bilo definirano, i totalnog povlačenja.

Republikanski senator John McCain, koji je proveo više od pet godina u zatvoru u Vijetnamu, se sa tim ne slaže, ali kaže da Amerika ponavlja greške iz Vijetnama.

John McCain, republikanski senator:
Lekcije koje sam naučio u Vijetnamu mogu se primjeniti ovdje. Ukoliko treba da uradiš ono što je neophodno da uspiješ, onda to i uradi, kaže senator McCain koji se zalaže za slanje više vojnika u Irak.

Iz demokratskog tabora u Kongresu pozivaju na suprotno – povlačenje američkih vojnika. Demokratski kongresmen Charles Rangel, uz to tvrdi da ima ideju kako u budućnosti izbjeći američku umješanost u slične situacije.

Charlie Rangel, kongresmen Demokrata:
Sasvim sam uvjeren da sadašnji predsjednik i njegova administracija nikada ne bi izvršili invaziju Iraka, posebno ne na tako slabašnim dokazima koji su predstavljeni Kongresu, ukoliko bi imali istinsko regrutiranje i kada bi članovi administracije i Kongresa mislili da se i njihova djeca mogu naći na opasnom mjestu.

U medjuvremenu je Hanry Kissinger rekao da bi za napredak u Iraku Amerika trebala sazvati medjunarodnu konferenciju, koja bi uključila susjede Iraka – Iran i Syriju. Jučer je ministar vanjskih poslova Sirije putovao u Irak, po prvi put nakon američke invazije, i iračanima ponudio pomoć u borbi protiv pobunjenika.

XS
SM
MD
LG