Linkovi

Pelosi prva žena na čelu Zastupničkog doma američkog Kongresa


Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa danas su izabrali kongresmena iz Marylanda, Steny Hoyera za drugo-rangiranog demokratu kada u januaru Demokrate preuzmu kontrolu Zastupničkog doma.

Demokrate, članovi Zastupničkog doma su takvu odluku donjeli nakon svadljive utrke izmedju Hoyera i kongresmena Johna Murthe iz Pennsylvanije, kojeg je dolazeća predsjedavajuća Zastupničkog doma, Nancy Pelosi predložila za to mjesto. U tajnom glasanju Hoyer je primio 149 glasova, a Murtha 86.

Demokrate u Zastupničkom domu su ranije danas saopćili da su jednoglasno izabrali Pelosi da bude prva žena predsjedavajući Zastupničkog doma u američkoj istoriji. Ona nasljedjuje republikanca Dennis Hastert. Ta pozicija je treća u liniji predsjedavanja Sjedinjenim Državama.

Iznenadjujuća odluka gospodje Pelosi da podrži Murthu umjesto svog zamjenika Hoyera dovela je podjele demokrata u Zastupničkom domu.

Pelosi cijeni Murthu, odlikovanog veterana Vijetnamskog rata i jednog od prvih demokrata koji su govorili protiv rata u Iraku.

U utorak je Murtha izdao saopćenje u kojem optužuje Hoyera da favorizuje politiku predsjednika Busha ”ostajanja na kursu“ u Iraku. Hoyer kaže da optužbe nisu tačne.

XS
SM
MD
LG