Linkovi

Al-Jazeera počela emitirati program na Engleskom jeziku


Arapska televizijska mreža Al-Jazeera je danas počela dugo odlagano emitiranje vijesti na engleskom jeziku. Iz sjedišta kompanije u Qataru kažu da će kanal na engleskom emitirati svih 24 sata dnevno, sa 12 sati vijesti uživo i 12 sati intervjua, zanimljivosti i analiza.

Al-Jazeera koja namjerava da se nadmeće sa zapadnim globalnim televizijskim kućama, je za kanal na engleskom angažirala i velika imena zapadnog novinarstva, uključujući veterana iz BBC-a, Davida Frosta, kao i Dave Marasha iz ABC News.

Iz Al-Jazeere kažu da će engleski kanal izvještavati sa Srednjeg istoka i o Srednjem istoku, te da će tekstovi biti pisani iz arapske perspektive.

Čelnici Al Jazeere su odbili razgovor za Glas Amerike pred otpočinjanje novog programa, ali su izašli u susret sa video materijalom. Prilog novinara Glasa Amerike Petera Fedynskog.

Lansiranjem novoga kanala, Al JAzeera se nada proširiti dotok svoje mreže sa Arapske, ili Srednjoistočne publike, na globalnu publiku, sve koji razumiju Engleski. Program Al Jazeera International se emitira iz Dohe, u Qataru, a ima dopisništva u 20 svjetskih gradova, uključujući Washingotn, gdje je dopisništvo al-Jazeere na par koraka od Bijele Kuće. Al Jazeera, koju finansira vlada Qatara, obećava nepristrasne i balansirane vijesti s vrućih tačaka u cijelom svijetu.

Medju tim vrućim tačkama je i Iraq, čija je vlada zabranila rad Al Jazeere. Ministar obrane Sjedinjenih Džava u odlasku, Don Rumsfeld, je ovu tv mrežu optužio za konsipiraciju s teroristima; medjutim, State Department kaže da se Al Jazeera smatra najslobodnijim, neovisnim izvorom informacija u arapskom svijetu. Web stranica Bijele Kuće redovito objavljuje transkripte intervjua koje državni sekretar Condoleezza Rice povremeno daje AL Jazeeri.

Cliff Kincaid, čelnik neovisne grupe za praćenje medija, Accuracy in Media, tvrdi da američki zvaničnici prave veliku grešku što se pojavljuju na Al Jazeeri.

Cliff Kincaid, Accuracy in Media:
Radi se o nacionalnom samoubojstvu! To je hranjenje neprijatelja, ugadjanje onima koji žele sve da nas pobiju. Upravo zato je, po našem mišljenju, tako teško u Iraku. Ne samo da naši vojnici ne mogu dobiti rat na terenu, nego i mi gubimo medijski rat, rat propagande i ideja!

Većina Amerikanaca s Al Jazeerom povezuje pojavljivanje Usame bin Ladena i drugih terorističkih vodja koji su bili uključeni u napade od 11 septembra 2001. Spomenuta grupa za praćenje medija tvrdi da su izjave terorističkih vodja na Al Jazeeri, dale inspiraciju drugima da ubijaju u Iraku.

Amerika se medjutim u Iraku bori za uvodjenje demokracije. Profesor sa Univerziteta George Washington Mark Feldstein podsjeća da su slobodni mediji neodvojiv dio svake demokracije.

Mark Feldstein, profesor s univerziteta George Washington:
Ono što se ne smije zaboraviti jest da je američki sistem genijalno smišljen, a oci našega Ustava su prvenstveno vjerovali u tržište slobodnih ideja. Oni su smatrali da, ako se čuje svaki glas, konačni ishod mora biti istina. Stoga, pokušaj da se utiša glas Al Jazeere, direktni je udar našem Ustavu, i onome što bi tvorci Amerike voljeli vidjeti.

Obje strane kontroverze oko Al Jazeere shvataju moć informacije. Jedna strana kaže da se informacija može iskoristiti za laž i nasilje, a druga tvrdi da informaciju treba podijeliti kako bi se upravo laž spriječila.

XS
SM
MD
LG