Linkovi

Premijer Iraka pozvao na hitno hapšenje odgovornih za otmicu


Premijer Iraqa, Nouri al-Maliki, je pozvao na hitno hapšenje odgovornih za jučerašnju masovnu otmicu uposlenika iz vladine zgrade u Bagdadu.

Govoreći danas na univerzitetu u Bagdadu, gospodin Maliki je rekao da su otmičari gori od ekstremista jer su oteli intelektualce i onemogućili univerzitet da radi.

Naoružani napadači, obučeni u uniforme policijskih komandosa oteli su na desetine uposlenika Istraživačkog instituta iračkog Ministarstva visokog obrazovanja. Zvaničnici kažu da su u medjuvremenu mnogi od otetih oslobodjeni.

U početku je izvješteno da je oteto najmanje 100 ljudi, ali je taj broj kasnije smanjen. Pet policijskih zvaničnika iz bagdadskog okruga Karradah, gdje se otmica desila, pritvoreni su zbog ispitivanja.

U odvojenim dogadjanjima, najmanje osam ljudi je ubijeno, a 30 ranjeno u eksploziji automobila bombe u centralnom dijelu Bagdada. Tri osobe su poginule kada je bombaš samoubica automobilom uletio u pogrebnu povorku. Policija u Mosulu je izvjestila da je ubijena novinarka Fadia Mohammed al-Taie iz neovisnog lista al-Massar i njen vozač.

Iz američke vojne komande su izvjestili da su jučer 4 američka vojnika podlegla ranama zadobijenim u borbama u pokrajini Anbar.

XS
SM
MD
LG