Linkovi

Predsjednik Bush u ”socijalnoj posjeti“ Moskvi


Predsjednik Bush je, na svojoj azijskoj turneji, danas boravio u Moskvi gdje se susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uoči odlaska na summit azijsko-pacifičke ekonomske suradnje, koji se održava u Vijetnamu.

Dvojica predsjednika i njihove supruge razmjenili su tople pozdrave na moskovskom aerodromu Vnukovo, nakon čega su imali tradicionlni ruski ručak.

Novinari su izvjestili da se očekivalo da Bush i Putin razgovaraju u vezi sa iranskim nuklearnim programom i trgovinskom razmjenom, uključujući i pitanje ruskog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Zvaničnici Bijele kuće su susret nazvali ”socijalnom posjetom“.

Nakon dvosatnog zaustavljanja u Moskvi, predsjednik Bush je nastavio let za Singapore, gdje se očekuje da će govoriti o svom sedmičnom putovanju zemljama Azije. Iz Bijele kuće kažu da se očekuje da predsjednik pacifičkim zemljama ponudi američku suradnju u naporima suprostavljanja terorizmu, kontroli bolesti i drugim pitanjima.

Ruski i američki lider će se ponovo sresti u petak na zvaničnoj večeri u Hanoju uoči dvodnevnog summita lidera 21 zemlje APEC-a.
Inače, susret ministara zemalja APEC-a već je počeo u Hanoju.

Većina političkih analitičara kaže da će pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje dominirati summitom. Takodjer se očekuje da će predsjednik Bush razgovarati o Dalai Lami i pitanju Tibeta tokom privatnog susreta sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom.

XS
SM
MD
LG