Linkovi

Iran spreman da razgovara sa Sjedinjenim Državama


Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad je kazao da se nada da će njegova zemlja uskoro biti u mogućnosti proslaviti završetak programa razvoja proizvodnje nuklearnog goriva.

Iranski lider je danas novinarima u Teheranu kazao da su se mnoge zemlje složile da je u redu da Iran proizvodi nuklearno gorivo, ali nije saopćio detalje. On je, takodjer, rekao da je Iran spreman da razgovara sa Sjedinjenim Državama, ali samo ukoliko Washington, kako je rekao, izmjeni svoje ponašanje. Gospodin Ahmedinejad je još dodao da priprema poruku američkom narodu.

Jučer je predsjednik Bush rekao da ukoliko Iran želi dijalog prvo mora obustaviti proces obogaćivanja uranijuma.

U medjuvremenu, danas iz UN-ove Medjunarodne agencije za atomsku energiju kažu da Iran nastavlja sa obogaćivanjem uranijuma i ne suradjuje sa inspektorima UN-a.

Istovremeno, Vijeće sigurnosti UN-a razmatra nacrt rezolucije kojom bi se Iranu odredile sankcije zbog nepoštivanja postavljenog roka od 31. augusta za suspendiranje nuklearnih aktivnosti. Jučer je ovdje u Washingtonu, nakon sastanka sa izraleskim premijerom Ehudom Olmertom, predsjednik Bush kazao da međunarodna zajednica mora nametnuti ekonomske sankcije Iranu ukoliko iranska vlada nastavi sa procesom obogaćivanja uranijuma.

Rusija i Kina se protive kažnjavanju Irana.

XS
SM
MD
LG