Linkovi

Centar za ustavna prava iz New Yorka od njemačkog suda traži sudjenje Donaldu Rumsfeldu


Američki zvaničnici su odbacili kao lakomislen zahtjev grupe iz New Yorka kojom se od njemačkih tužitelja traži da istraže moguće kriminalne optužbe protiv ministra odbrane Donalda Rumsfelda.

Glasnogovornik Pentagona je danas rekao da nije vidio optužbe, koje navode da je ministar Rumsfeld imao ulogu u odobrenju maltretiranja zatvorenika pod američkom jurisdikcijom. On je međutim rekao da su Sjedinjene Države već temeljito istražile zlostavljanja i da je određenim osobama već suđeno.

Federalni tužitelji u Nemačkoj su saopćili da su od Centra za ustavna prava primili tužbu na 200 stranica. Advokati iz ove organizacije kažu da im je namjera istražiti odgovornost visoko rangiranih američkih zvaničnika koji su odobrili ratne zločine u borbi protiv terorizma. Advokati navode da novi slučaj sadrži značajne nove dokaze i nove okolnosti nakon ostavke Donalda Rumsfelda.

Univerzalni njemački zakon dozvoljava sudovima u toj zemlji da saslušaju slučajeve iz bilo kojeg dijela svijeta.

Iz Centra za ustavna prava kažu da predstavljaju jednog od zatočenika u Guantanamu i 11 iračana zatočenih u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu.

U tužbi se, takodjer, traži sudjenje za navodni zločin američkog ministra pravosudja Alberta Gonzalesa i bivšeg direktora CIA, George Teneta.

XS
SM
MD
LG