Linkovi

Sjeverne Koreje najgori kršitelj prava na slobodu izražavanja


”Reporteri bez granica,” neovisna posmatračka grupa sa sjedištem u Parizu, konstatuje da je režim Sjeverne Koreje najgori kršitelj prava na slobodu izražavanja.

Na dnu ljestvice zemalja čiji režimi krše to ptravo, uz Sjevernu Koreju, su Turkmenistan, Eritreja i Kuba.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-il ima direktnu kontrolu nad svom štampom, posebno nad listom Roong Shinmun ili Radničkim novinama, te centralnom informativnom agencijom i državnom televizijom.

Čak i greška u kucanju može skupo koštati. Na desetine novinara poslani su “revolucionarne logore zbog male i jednostavne pravopisne greske” - konstatuje se u izvještaju Reportera bez granica.

I u najnovijem izvještaju američkog State Departmenta o poštivanju ljudskih prava se kaže da je režim Sjeverne Koreje, osim za tamošnju političku elitu, zabranio građanima da slušaju programe stranih medija. Neposlušni su najoštrije kažnjavani. Radio i televizijski aparati domaće proizvodnje, ukoliko nisu krišom preinačeni, primaju samo domaće programe.“ Radio i tv-aparati, nabavljeni iz inostranstva, moraju biti modificirani tako da primaju samo domaće, režimske programe.
P
Pomoćnik američkog državnog sekretara Barry Lowenkron ukazao je temeljnu sličnost zemalja u kojima vladajući režimi krše slobodu štampe i druga ljudska prava:

”To su zemlje u kojima je vlast koncentrisana u uskom krugu i rukama beskrupuloznih lidera. U tim zemljama vladajući režimi najsistematskije krše ljudska prava. Gotovo da nema razlika između zatvorenih autoritativnih režima poput Burme i Sjeverne Koreje i, recimo, Bjelorusije i Zimbabvea u kojima su osnovna ljudska prava oštro ograničena.“

Za poštivanje ludskih prava svugdje u svijetu ključno je da vlade slobodnih i demokratskih zemalja, uz ne-vladine organizacije poput Reportera bez granica, otvoreno i energično ukazuju na sve vrste represija, naravno i na ograničavanje slobode štampe, ne samo u Sjevernoj Koreji nego i bilo gdje drugo. Bez novinara koji mogu bez straha izvještavati, bez ljudi koji mogu slobodno govoriti nijedna zemlja nije suštinski slobodna.

XS
SM
MD
LG