Linkovi

Dogovor samo uz očuvanje entitetskih policijskih snaga


Najviši zvaničnici Republike Srpske smatraju da dogovora o reformi policije može doći samo u slučaju očuvanja entitetskih policijskih snaga dok bi,po njihovom mišljenju,bilo kakvo nametanje rješenja vodilo ka produbljivanju političkih nesuglasica pa čak i prekidu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Reforma policije u Bosni i Hercegovini je u ovom momentu najveća prepreka u ispunjavanju preduslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom, smatra predsjednik Narodne skupšine Republike Srpske, Igor Radojičić. Po njegovom mišljenju, ukoliko bude mudrosti između političkih faktora iz Republike Srpske i Federacije za postizanje konsenzusa onda bi se u pregvorima moglo doći do optimalne strukture policije koja bi uključivala i MUP Republike Srpske.

Premijer ovog entiteta, Milorad Dodik ističe da je reforma policije moguća samo uz dijalog i bez pritisaka Evropske komisije.

«Ignorišu činjenicu da je Direkcija formirana mimo sporazuma, ignorišu činjenicu da u njoj sjedi stranac a sporazumom nije predviđeno da sjedi stranac. Ignorišu činjenicu da Ministarski savjet, koji je birao tu Direkciju, nije prihvatio njen izvještaj. Da li u Evropi, i u jednoj zemlji, jedan organ koji ne dobije podršku izvještaja može da nastavi dalje da radi? Ne postoji. Arogantno ponašanje Evropske komisije, bez obzira što znam šta znači ovo što govorim, arogantno ponašanje sve više udaljava od bilo kakve reforme. Pokušaju li proglasiti izvještaj Direkcije za reformu policije validnim to znači da više nikada nema reforme policije a ne treba nam ni Evropska Unija.

Inače iz vladajuće stranke u Republici Srpskoj SNSD-a je najavljena i mogućnost održavanja referenduma o budućosti policije dok će Narodnoj skupštini biti ponuđeno da povuče saglasnost za zaključenje Sporazuma o restruktuiranju policijskih sruktura u B i H. Ovu inicijativu danas je podržala i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske poručujući da njeni članovi smatraju da bi se na ovaj način, bar djelomično, vratilo dostojanstvo i čast svih onih koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG