Linkovi

Najava promjene američkog kursa u Iraku


Predsjednik Bush je kazao da se unaprijed raduje preporukama Grupe koja razmatra situaciju u Iraku, dvostranačkom savjetodavnom panelu kojeg je imenovao Kongres, a koji razmatra američku vansjku politiku prema Iraku. Predsjednik Bush se danas u Bijeloj kući sastao sa članovima panela, na čijem se čelu nalaze bivši američki državni sekretar, Republikanac James Baker i bivši demokratski lider uKongresu, Lee Hamilton.

Predsjednik Bush je kazao da nije siguran šta će biti preporuke ovog panela, ali da vjeruje da najbolje vojne opcije za Irak zavise od situacije na terenu. Preporuke ovog panela se očekuju krajem godine.

Njavjerojatniji predsjedavajući Senatskog komiteta za oružana pitanja, Carl Levin je danas optužio administraciju predsjednika Busha za ignoriranje stvarnog stanja na terenu i nastavak propale politike.

U međuvremenu dvije američke saveznice, Australija i Britanija pozivaju na dijalog sa Iranom i Sirijom po pitanju okončanja nasilja u Iraku. Predsjednik Bush je danas kazao da od Sirije očekuje pomoć kako bi mlada demokracija u Iraku uspjela.

XS
SM
MD
LG