Linkovi

Schilling - Podržavam ustavni paket kojeg predlažu Amerikanci iz aprila ove godine


Iz šireg intervjua sa visokim predstavnikom i zastupnikom EU, Christianom Schwartzom Schillingom, danas izdvajamo dio u kojem govori o namjerama i političkim realnostima u namjeri da se s mrtve tačke u BIH pokrene u aprilu zaustavljena ustavna reforma.

- Mi se svi slažemo da ustavne reforme treba da se obave veoma brzo, sada nakon formiranja vlade, nakon partijskih koalicija i ja takodje podržavam ustavni paket kojeg predlažu Amerikanci iz aprila ove godine. Ali vidjećemo hoćemo li to uspjetii sada, jer, znate, matematički to može biti uradjeno i trebalo bi biti uradjeno, ali politički – ja nisam siguran u ovom trenutku, jer je lako vidjeti da su ključni političari po tom pitanju, Silajdžić, a takodje i Dodik, sada jači nego što su bili prije izbora. Tako da treba da vidimo kakve su sad pozicije stranaka u BiH, pogotovo što je ovo sad veoma kritična situacija za SDA, odnosno kako je i sam Tihić rekao da je SDA ustvari kažnjena za svoja nastojanja oko ustavnih reformi, jer je Silajdžić, veliki oponent tim nastojanjima, dobio glasove birača. I sad je pitanje glasanja u parlamentu, ko će za šta glasati i td… Mi ne bismo smjeli izazivati velike turbulencije u svim tim političkim strankama, i o tome smo ovdje u Washingtonu ozbiljno razgovarali.

Mi treba da se držimo tog prvog, aprilskog paketa, ali takodje treba da razmišljamo o budućnosti cijele zemlje, kao i o budućnosti narednog, drugog paketa, tako da smo se u potpunosti saglasili da je cilj da se ustavna reforma nastavi, ali da ne možemo praviti dogmu od prve faze.

Na naše pitanje da li će, ukoliko je BiH sama ne dogovori, on kao visoki predstavnik, na kraju dekretom uvesti ustavne promjene, gospodin Schwartz Schilling je izričit:

- Ne, jer ja smatram da ustav ne može biti uveden. Mi možemo propisati samo neke detalje ako oni budu propušteni nepažnjom, ili ako postoje neki koji pokušavaju da bojkotiraju ukupni progres, e onda, ali nakon upozorenja, nakon objašnjavanja, nakon ubjedjivanja, možda ćemo to motari da uradimo.

XS
SM
MD
LG