Linkovi

Ahtisari odgodio prezentaciju prijedloga rješavanja kosovskog pitanja


Predsjednik Srbije, Boris Tadić, danas je pozvao na organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora, te zvanično objavio datum- 21. januar iduće godine. Saglasnost o održavanju izbora postignuta je jučer nakon sastanka lidera vodećih političkih stranaka Srbije i prekjučerašnjeg zvaničnog proglašavanja novog ustava o kojem je referendum održan nedavno.

U isto vrijeme u Beču, glavni medijator razgovora o konačnom rješenju za Kosovo, Martti Ahtisaari je saopštio da će odgoditi objavljivanje njegovih preporuka za Kosovo nakon srbijanskih parlamentarnih izbora. Ovakva odluka gospodina Ahtisaarija uslijedila je nakon sastanka i konsultacija sa predstavnicima šest zemalja koje čine kontakt grupu za rješavanje statusa Kosova. Zvaničnom Briselu je od najveće važnosti da se proces utvrdjivanja konačnog kosovskog stusa provede na najbolji mogući način, poručeno je danas iz sjedišta evropskih institucija, uz podršku današnjoj odluci specijalnog izaslanika Ahtisarija da odgodi prezentaciju prijedloga rješavanja kosovskog pitanja.

I Evropski savjet i Komisija su danas jasno podržali odluku izaslanika Ahtisarija da sa iznošenjem prijedloga rješavanja konačnog statusa Kosova sačeka parlamentarne izbore u Srbiji.

U Evropskoj komisiji to vide kao nastojanje specijalnog izaslanika da ukupni postupak rješavanja osovske budućnosti na najbolji mogući način privede kraju, dok se u kabinetu visokog redstavnika EU, Javiera Solane ukazuje da su izbori činjenica na koju se mora računati, te odsjeća da je i Visoki predstavnik ranije ukazivao na mogućnost odgadjanja prezentacije Ahtisarijevog prijedloga.

Solana je nedavno članovima Evropskog parlamenta iznio stav da bi do odgadjanja moglo da dodje i da to ne bi trebalo da bude povod pogoršavanju političke klime i kosovske stabilnosti.

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:
"Očito, stvari se iz temelja mijenjaju. Kako je naša pozicija da, bez obzira šta bude stajalo u onačnom dokumentu o kosovskom statusu, ne smije da ima uticaja na izborni proces, mislim da e sada pozicija Ahtisarija, ako se srpska strana bude držala planiranog kalendara, da che on, jerovatno, da odgodi prezentaciju svoga izvještaja. Ne želim da govorim u ime izaslanika htisarija, ali ako se situacija bude odvijala ovim ritmom- referendum u oktobru, a izbori do kraja odine, bilo bi možda bolje da se prezentacija Ahtsarijevog izvještaja odgodi za par mjeseci. Ovo oš nije čvrsta pozicija, ali zvuči da bi bilo razumno da Ahtisari povucce takav potez".

Naglašava se, uz to stajalište visokog predstavnika EU da eventualno odgadjanje prezentacije zvještaja izaslanika Ahtisarija ne bi trebalo da bude razlog za pogoršanje bezbjednosne situacije i tabilnosti na Kosovu, kao i da takav čin ne smije da utiče na konačni rezultat procesa utvdjivanja kosovske budućnosti.

U svakom slučaju, zvanični evropski stav o odgadjanju podnošenja prijedloga izaslanika Ahtisarija se može o očekivati vrlo skoro- već u ponedjeljak, kada će se na redovnom sastanku u Briiselu naći šefovi diplomatija evropskih članica.

XS
SM
MD
LG